Gemeente Bierbeek

Oudste Vlaming overleden: Bertha uit Bierbeek werd 110 jaar

Afgelopen nacht is de oudste Vlaming van ons land overleden. Bertha Noë was 110 jaar en de op één na oudste Belg. Een longontsteking werd haar uiteindelijk fataal. Opvallend is dat de kranige dame uit Bierbeek nog altijd thuis woonde. En dat dankzij haar zoon en schoondochter.

110 jaar en 250 dagen heeft Bertha Noë uit Bierbeek geleefd. In maart werd haar 110e verjaardag nog uitbundig gevierd in de gemeente. De vrouw was daarmee de oudste persoon in Vlaams-Brabant én Vlaanderen en de op één na oudste in België. Maar bovenal was ze een lieve, hardwerkende dame, vertelt de burgemeester van Bierbeek, Johan Vanhulst (CD&V).

 "Bertha heeft heel haar leven hard gewerkt", zegt hij. "Ze had ook veel humor. Sinds haar 100e verjaardag ging ik haar geregeld bezoeken. En ik moet zeggen, ze kon erg gevat uit de hoek komen. Dat ze er nu niet meer is, is heel droevig nieuws."

Bertha's gezondheid ging de afgelopen weken achteruit. Ze had een longontsteking en is gisterenavond uiteindelijk stilletjes gegaan. Het is opvallend dat ze al die tijd gewoon thuis bleef wonen. "Dat komt door de fantastische zorgen van haar zoon Fredi en schoondochter Anny (zie foto onderaan). Zonder hen had ze nooit zolang in haar eigen huis kunnen blijven. We zijn hen dan ook erg dankbaar en betuigen onze diepe appreciatie", besluit de burgemeester. 

Nieuwe oudste Vlaams-Brabander

Als gevolg hiervan is Roberta Lowette uit Rotselaar nu de oudste inwoner van Vlaams-Brabant. Roberta is 109 en verblijft sinds juni in het Sint-Margaretharusthuis in Holsbeek. Vroeger hield ze van sudoku's oplossen, de krant lezen en breien. Gezien haar gezegende leeftijd beperken haar activiteiten zich tegenwoordig tot muziek luisteren, tv kijken en samen eten met de andere bewoners. 

Bertha met haar zoon Fredi en schoondochter Anny
Gemeente Bierbeek

Meest gelezen