Monniksparkieten in stadspark  El Retiro in Madrid.
AP

Parkietenplaag in Madrileense parken: gemaskerde jagers krijgen opdracht om vogels uit bomen te schieten

In de Spaanse hoofdstad Madrid heeft een bedrijf de opdracht gekregen om exotische vogels uit de bomen te schieten of te vangen. Stadsparken worden al jaren geteisterd door parkieten die ziektes verspreiden en inheemse vogels verjagen. Dierenrechtenorganisaties zijn niet te spreken over de nieuwe aanpak en roepen de autoriteiten op om de "afslachting" te staken.

In de jaren tachtig en negentig was het importeren van vogels als huisdieren erg in de mode in Spanje. Het ging onder meer om de monniksparkiet uit Zuid-Amerika en de halsbandparkiet uit Afrika en Zuid-Azië. Maar echt veel hadden de Spanjaarden er niet aan: eens ze in Europa aankwamen, leerden de parkieten al snel hoe ze het deurtje van hun kooi konden openen en ontsnapten ze in groten getale.

De halsbandparkiet wordt actief opgespoord door de Madrileense autoriteiten.
Malcolm Park/Cover Images

Aangezien de vogels zo’n 20 jaar leven en snel en veel paren (6 tot 8 eieren per jaar, red.), groeide de wilde populatie in ijltempo. De parkieten nestelden zich massaal in parken over het hele land, maar vooral de hoofdstad werd een populaire broed- en leefomgeving en is dat vandaag nog steeds. En dat blijft niet zonder gevolgen: de parkieten verjagen inheemse soorten en verspreiden ziekten. Bovendien kunnen hun nesten tot 200 kilo wegen, waardoor ze een gevaar vormen voor voorbijgangers. 

Ethische oplossing blijkt niet zo ethisch

Redenen genoeg om in te grijpen, zo dachten de Madrileense autoriteiten. In 2013 werd het houden en verhandelen van parkietsoorten verboden, maar dat veranderde weinig aan de plaag. Twee jaar geleden kondigde de gemeenteraad dan ook aan dat ze aan een ethische oplossing werkte om het aantal wilde exotische vogels terug te dringen.

Maar of dat plan echt zo ethisch is, is nog maar de vraag. Afgelopen week ontdekten buurbewoners van het park Fuente del Berro immers twee gemaskerde jagers die parkieten uit de bomen schoten en kort daarna opraapten zodat ze uit zicht van bezoekers zouden blijven. Een vrouw kon haar ogen niet geloven en deelde op Twitter een video met een dode vogel in de hand. De Spaanse dierenpartij PACMA deelde de video en spreekt van een schande. "Wij stoppen niet tot dat deze slachtpartij ophoudt", zo klinkt het. 

De autoriteiten bevestigden intussen al dat het om een uitzonderlijke situatie gaat. De karabijn, het voorwerp dat de jagers gebruiken, wordt naar eigen zeggen alleen gebruikt in specifieke omstandigheden. Wanneer er daar dan precies sprake van is, maken ze niet duidelijk. De autoriteiten bevestigen wel dat het grootste deel van de operatie al is uitgevoerd en ze vanaf nu alleen nog vreedzame technieken zullen gebruiken. De gemeente zal vogels blijven vangen, maar ook nesten uit bomen halen en eieren steriliseren.

"Als ze me een beul vinden, is dat maar zo"

Het vangen van de vogels stuit echter nog steeds op kritiek. Volgens milieuconfederatie Ecologistas en Acción is dat immers slechts uitstel van executie: "De vogels worden gevangen en dan naar een dierenzorgcentrum gebracht. Daar wachten ze gewoon op hun dood", zegt een woordvoerder van de organisatie.

Ecologistas en Acción roept de autoriteiten op om verder te gaan met de vreedzame technieken die ze nu toepassen. Dierenpartij PACMA pleit daarnaast voor het gebruik van een anticonceptiemiddel om de populatie terug te dringen. 

De burgemeester van Madrid, José Luis Martínez Almeida van de rechts-conservatieve Partido Popular, liet de kritiek niet meteen aan zijn hart komen: "We gaan de gezondheid van de Madrilenen niet in gevaar brengen. Als mensen me een beul vinden omdat ik hen verdedig, dan is dat maar zo", reageerde hij bij de lokale media. 

AP

Meest gelezen