Archiefbeeld
Foto Pixabay

Pony aangereden op spoor in Balegem: "Het gebeurt vaak dat dieren op de sporen lopen"

Rond half 7 vanochtend is op het spoor in Balegem bij Oosterzele een pony omgekomen. Het dier was ontsnapt uit een weide, op de sporen beland en aangereden door een trein. Het spoorverkeer op de lijn Melle-Zottegem heeft daardoor 2 uur stil gelegen. Infrabel roept eigenaars van dieren op om een goede omheining te voorzien om dit soort aanrijdingen te voorkomen.

Op de spoorlijn tussen Gent- Melle- Zottegem liep rond half 7 vanmorgen een pony op de sporen in Balegem. De passagierstrein die kwam aangereden kon voor het dier niet meer stoppen. De pony heeft de aanrijding niet overleefd. Dat ongeval had gevolgen voor het treinverkeer.  

We hadden bij wijze van spreken al de hele dierentuin op de sporen
Thomas Baeken, Infrabel

"Het gebeurt vaak dat er dieren op de sporen lopen", zegt Thomas Baeken, de woordvoerder van Infrabel. "We hebben, bij wijze van spreken, al de hele dierentuin op de sporen gehad!" Dat is uiteraard niet de schuld van de dieren, maar hij wijst erop dat die ontsnappen omdat de omheining stuk is, of omdat de poort van de weide open staat. "En dat kan de eigenaar vermijden. Dus we roepen eigenaars van dieren op een wei in de buurt van een spoor op om ervoor te zorgen dat de afsluiting in orde is."

Kosten voor eigenaar

Infrabel en NMBS zoeken op wie de eigenaar is van de dieren. Een aanrijding met een dier brengt hinder met zich mee. De treinen hadden deze ochtend vertraging, het verkeer lag 2 uur stil. "Er moet ook personeel naar het ongeval gestuurd worden."

De spoorwegmaatschappij laat de eigenaars van de dieren niet altijd opdraaien voor de kosten. "Als het de eerste keer is, dan blijft het vaak bij een gesprek en een verwittiging. Als er meerdere keren een dier van dezelfde eigenaar op de sporen loopt, dan kan de eigenaar wel ter verantwoording geroepen worden voor de kosten."

Meest gelezen