Kleine kinderen helpen mee in het doorzoeken van vuilnishopen naar een beetje voedsel en bruikbare materialen om eventueel door te verkopen.
VRT NWS / Jens Franssen

Taliban vragen aan EU om luchthavens mee draaiende te houden, nodig voor repatriëringen én humanitaire hulp

De taliban hebben de Europese Unie om hulp gevraagd om de Afghaanse luchthavens draaiende te houden, zodat de mensen die willen vertrekken dat kunnen doen. Maar de luchthavens zijn ook cruciaal voor humanitaire hulp. En daar is nood aan, stelt onze ploeg van VRT NWS vast. "Sinds de machtsovername van de taliban zijn veel mensen snel armer aan het worden." 

In augustus dit jaar hebben de taliban de macht overgenomen in Afghanistan. Sinds dan is het leven voor veel mensen drastisch veranderd. De gesprekken tussen de EU en de taliban, om onder andere kwetsbare mensen te helpen of kwetsbare Afghanen en overgebleven buitenlanders uit Afghanistan te krijgen, begonnen in oktober.

"De Afghaanse vertegenwoordiging bevestigde dat ze een veilige doorgang wil garanderen en vergemakkelijken voor buitenlanders en Afghanen die het land willen verlaten", klinkt het in een verklaring van de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO). Daarom is het cruciaal dat de Afghaanse luchthavens open blijven, klinkt het nog.

De taliban beloofden daarnaast ook hun belofte na te komen om hulp te verlenen aan Afghanen die tegen hen gewerkt hebben, staat nog te lezen in het document. 

Bevolking in nood

Tijdens de gesprekken in Doha kwam ook de humanitaire situatie in het land ter sprake, die verslechtert nu de winter nadert. De EU beloofde daarom humanitaire bijstand te blijven verlenen.

Dat een deel van de Afghaanse bevolking honger lijdt, konden ook VRT NWS-journalist Jens Franssen en zijn ploeg vaststellen in de omgeving van Kaboel. "Er is altijd armoede geweest in Afghanistan, maar sinds de machtsovername van de taliban zijn veel mensen snel armer aan het worden", vertelt de Afghaanse gids Mohammad.

Kinderen aan een afvalstort in Kaboel.
VRT NWS / Jens Franssen

De nieuwe regering slaagde er niet in om lonen te betalen, zo’n 300.000 voormalige soldaten van het regeringsleger zitten plots zonder werk. De economie klapt in elkaar omdat de internationale handel stil komt te liggen. De sloppenwijken in Kaboel trekken dagelijks nieuwe Afghanen aan. Gezinnen vluchten weg van het platteland waar geen werk meer is. Afghanistan wordt volgens de Verenigde Naties geteisterd door de ergste droogte in 27 jaar.

"Hier komen ze in sloppenwijken terecht. Er is geen werk. Geen hulp. En dus trekken ze naar de storten om er afval te sorteren." Hele gezinnen, peuters incluis, doorzoeken stinkende bergen afval. Groente- en fruitafval wordt gesorteerd, net als metaal. De kleintjes lopen rond met jute zakken en verzamelen plastic. Dat weegt het minst. Sommige kinderen zijn niet ouder dan vier.

De stank is niet te harden. Alle kinderen dragen vele lagen kleren boven elkaar. Ze zien er grauw en grijs uit, ondanks de ooit kleurrijke kleren. "Het kan vreemd lijken, maar de prijzen voor voedsel en vlees liggen vandaag lager dan voor de taliban de macht greep", zegt Mohammad. "Helaas komt dat omdat niemand zich nog veel eten kan veroorloven. En omdat niemand nog koopt, moeten de verkopers hun prijzen doen zakken. Veehouders verkopen hun schapen nu onder de kostprijs. Iedereen verliest elke dag meer."

VRT NWS / Jens Franssen

Mensenrechten

Verder drong de EU er bij de taliban op aan dat ze democratie aanmoedigen en meisjes gelijke toegang tot onderwijs willen garanderen. Als de taliban voldoen aan de voorwaarden van de EU, beloofden ze extra middelen toe te kennen aan het Afghaanse volk.

De reactie van de taliban klinkt als volgt: "We zullen de mensenrechten respecteren, in overeenstemming met de islamitische beginselen." 

De EU verklaarde nog dat het niet betekent dat ze de interimregering van de taliban erkent omdat ze nu in gesprek zijn. Deze week hervatten de VS de gesprekken met de taliban in Qatar.

VRT NWS / Jens Franssen

Meest gelezen