Vader Hayez (r) spreekt de Australische pers toe.

2 jaar na verdwijning Belgische student Théo Hayez in Australië starten hoorzittingen, familie: "Elke steen omdraaien" 

In de rechtbank van Byron Bay, in de Australische deelstaat New South Wales, zijn de onderzoekszittingen begonnen in de verdwijningszaak van Théo Hayez. Hij is de Belgische student die sinds eind mei 2019 vermist is in Australië. Hayez' familie wil graag een herziening van het onderzoek, omdat "de politie slechts met één scenario rekening zou hebben gehouden".

Het dossier over de verdwijning van de toen 18-jarige Belg werd door de Australische politie doorverwezen naar de "coroner" van de deelstaat New South Wales voor een "coronial inquest", een soort van openbaar onderzoek na een verdacht overlijden. Daarvoor vinden nu onderzoekszittingen plaats, en dat twee weken lang. Vandaag was de eerste zitting.

In haar openingsverklaring nam Kirsten Edwards, de advocate die lijkschouwer Teresa O'Sullivan assisteert, het bewijsmateriaal nog eens door. Ze herhaalde dat de politie denkt dat de jonge Belg had geprobeerd over kliffen te klimmen, maar in zee viel en werd meegesleurd. Ze liet weten dat Hayez' bezittingen echter nooit teruggevonden zijn, behalve zijn zwarte pet in de naburige bossen.

"Als hij in het water is gevallen, zoals de politie zegt, is dat in elk geval gebeurd zonder zijn smartphone, want op de middag van 1 juni werd er nog een zwak signaal waargenomen", aldus Edwards.
 
Voorts liet de advocate weten het jammer te vinden dat de Belgische politie bepaalde geolocatiegegevens kon gebruiken, maar die om internationale juridische redenen niet mocht delen met de lijkschouwer. Daarom zullen in dit stadium van de hoorzittingen geen verklaringen of getuigenissen van Belgische onderzoekers worden afgelegd.

Als hij in het water is gevallen, dan zonder zijn smartphone
Advocate Kirsten Edwards
Théo Hayez is spoorloos sinds 31 mei 2019.

De eerste openbare zitting werd bijgewoond door familieleden van de vermiste Théo Hayez. Zijn vader, moeder, broer, grootmoeder, nicht en peter vlogen speciaal naar Australië over.

De zittingen, die ook live via het internet te volgen zijn, lopen nog tot 10 december. Getuigen kunnen worden opgeroepen. Zij kunnen vragen krijgen van lijkschouwer O'Sullivan, maar even goed kunnen Hayez' ouders zich richten tot hen. Belangrijke getuige zou de Belgische reiziger kunnen worden die de avond voor de verdwijning bij Hayez was en in hetzelfde hostel logeerde. Ook zal een rondleiding worden gehouden op belangrijke plekken in de verdwijningszaak, zoals dus het hostel waar Hayez verbleef en de nachtclub Cheeky Monkey's die hij verliet.

De vermoedelijk laatste beelden van Théo Hayez die een drankwinkel bezoekt (uit "Het Journaal", juni 2020):

Videospeler inladen...

De familie van Hayez blijft nuchter. "Een echt goede afloop is geen optie, maar niet weten wat er gebeurd is, blijft het ergste", vertelt peter Jean-Philippe Pector aan ABC News. De familie hoopt dat de overheid een beloning wil uitloven voor de ultieme tip. Ze zijn ervan overtuigd dat Hayez de nachtclub niet alleen verliet.

De familie Hayez was er indertijd in geslaagd om toegang te krijgen tot Théo's Google-account. Via Google Maps konden ze heel het traject dat hij heeft afgelegd de avond van zijn verdwijning reconstrueren. Waar hij naartoe is gegaan, hoe snel, hoe traag. 

Op het einde van die reconstructie bleek dat Hayez met grote snelheid door de bossen heeft gelopen in het donker. Totdat het spoor plots stopt in de omgeving van de iconische vuurtoren van Byron Bay. Het blijft een groot raadsel wat hij daar deed, of met wie hij er geweest is.

De vuurtoren van Byron Bay.

Meest gelezen