Magdalena Andersson (rechts op de foto) is voor de tweede keer in een week tijd benoemd tot premier.
Jonas Ekstromer/TT

Andersson tweede keer benoemd tot Zweedse premier, nadat ze vorige week na enkele uren al ontslag had genomen

In Zweden is de sociaaldemocrate Magdalena Andersson voor de tweede keer in minder dan een week benoemd tot premier. Vorige week woensdag was ze al eens benoemd maar na een verloren stemming over de begroting nam ze na enkele uren alweer ontslag. Andersson is nu van plan een minderheidsregering te vormen die alleen uit haar eigen partij bestaat.

Net als vorige week kreeg Magdalena Andersson meer tegenstemmen (173) dan voor (101). Maar de Zweedse grondwet bepaalt dat iemand premier kan worden zolang er geen meerderheid (175 op 349 leden) tegen stemt. Vorige week had Andersson 1 stem op overschot, vandaag 2.

En dus is ze voor de tweede keer in minder dan een week benoemd tot premier. Vorige week woensdag was ze al eens benoemd, maar diezelfde dag verloor ze een stemming over de begroting. De begrotingswet van de minderheidsregering van sociaaldemocraten en groenen werd weggestemd, een tegenvoorstel van drie oppositiepartijen werd wel goedgekeurd, waaronder de radicaal-rechtse partij Zweedse Democraten.

Andersson had zelf aangegeven dat ze kon leven met het voorstel van de oppositie, maar de groenen zagen dat anders. Zij hadden geen zin om te moeten uitvoeren wat een radicaal-rechtse partij mee beslist heeft en stapten prompt uit de regering.

Andersson zag daarna geen andere keuze dan haar ontslag in te dienen, een halve dag na haar benoeming. Ze was officieel nog niet eens in functie, want dat zou pas het geval geweest zijn eens ze haar regering aan de koning had voorgesteld en dat zou pas afgelopen vrijdag gebeuren.

Andersson had bij haar ontslag wel aangegeven dat ze een nieuwe poging zou wagen om benoemd te worden, wat nu dus gebeurd is. Nu de groenen niet meer met haar in zee willen, wil Andersson een minderheidsregering vormen die alleen uit haar eigen sociaaldemocratische partij bestaat. Die heeft maar 100 van de 349 zetels in bezit. 

Dat er geen andere meerderheid wordt gevonden, heeft te maken met de opmars van de Zweedse Democraten. Daardoor heeft noch centrumlinks, noch centrumrechts een meerderheid in het parlement. Gemakkelijk wordt het zeker niet voor Andersson, temeer omdat ze nu een begroting moet uitvoeren die grotendeels door de oppositie is opgesteld.

Eerste vrouw premier

Andersson is de eerste vrouw die premier van Zweden wordt. Dat dat nu pas gebeurt, is opvallend: Zweden geldt als een van de meest progressieve landen in Europa wat betreft de gelijkheid tussen mannen en vrouwen en gender in het algemeen. Maar de top van de politiek bleef niettemin een mannenzaak.

Andersson volgt partijgenoot Stefan Löfven op, die eerder dit jaar ontslag nam nadat hij een vertrouwensstemming in het parlement had verloren. Het was de eerste keer in de Zweedse politiek dat een premier zo'n stemming verloor.

Heel lang zal de minderheidsregering van Andersson niet aan de macht zijn. In september volgend jaar vinden sowieso parlementsverkiezingen plaats.

Meest gelezen