Bilzenaren willen autoluwer centrum en trager verkeer in dorpskernen: "Autobestuurders zullen zich moeten aanpassen" 

Uit de eerste resultaten van een fietsenquête bij 1.800 inwoners uit Bilzen blijkt dat het centrum en de dorpskernen autoluwer moeten. De stad maakt momenteel een mobiliteitsplan op waarvan het fietsactieplan een belangrijk onderdeel uitmaakt. “De auto’s zullen zich in de kernen moeten aanpassen aan de zwakke weggebruikers”, zegt burgemeester Johan Sauwens (CD&V).

Net voor de zomer lanceerde de stad Bilzen een online enquête waarin inwoners hun routes konden beoordelen en knelpunten en voorkeurstrajecten konden aanduiden. “1.800 stadgenoten lieten hun stem horen, waaronder heel wat jongeren”, vertelt Sauwens. “Momenteel zijn we bezig met de opmaak van een mobiliteitsplan, waarvan het fietsactieplan een essentieel onderdeel is. De nadruk ligt op veilige en duurzame verbindingen. Dankzij de enquête krijgen we een goed zicht op de fietsroutes die onze inwoners afleggen en welke knelpunten ze onderweg tegenkomen. Met die informatie gaan we aan de slag." 

Trager verkeer is absoluut noodzakelijk. Concreet betekent dat onder meer het invoeren van meer 30km/u-zones

Johan Sauwens, CD&V
Centrum van Bilzen

Hoewel de resultaten momenteel nog volop worden verwerkt, komt nu al naar voren dat het centrum en de dorpskernen op korte termijn autoluwer zullen moeten worden. “De auto zal zich in het centrum moeten aanpassen aan de fietsers en de voetgangers. Er gebeuren veel te veel ongevallen met onoplettende autobestuurders: gisteren opnieuw, in Eigenbilzen. Trager verkeer is absoluut noodzakelijk. Concreet betekent dat onder meer het invoeren van meer 30km/u-zones.”

Prijzen

Om jongeren extra te stimuleren om deel te nemen aan de enquete maakten ze kans op mooie prijzen. “De Dienst Mobiliteit, de Jeugddienst en de Jeugdraad hebben de handen in elkaar geslagen en alle middelbare scholen van Bilzen bezocht. Met behulp van tablets en QR-codes werden zoveel mogelijk leerlingen warm gemaakt om hun mening te geven.  71 deelnemers mogen we belonen met een mooie prijs.”

Meest gelezen