"Meest seksistische werkplek ooit": 1 op 3 medewerkers parlement Australië krijgt te maken met seksuele intimidatie

Eén op de drie medewerkers van het parlement in Australië heeft te maken gehad met seksuele intimidatie. Dat blijkt uit een net verschenen onderzoeksrapport. Het onderzoek was enkele maanden geleden door de regering besteld na onverkwikkelijke getuigenissen die een seksistische cultuur binnen de politieke klasse aan het licht brachten. "Het rapport is schokkend, maar niet verrassend", reageren verschillende politici. 

De vrouw die de bal aan het rollen bracht, is Brittany Higgins (foto onder). Zij beschuldigde een collega ervan haar te hebben verkracht in het parlementsgebouw, na een bijeenkomst van leden van de regeringspartij van premier Scott Morrison. 

Haar klacht werd in politieke kringen niet ernstig genomen, maar ontlokte wel fel protest op straat. Zeker toen ook ettelijke andere getuigenissen naar boven kwamen, die blijk gaven van een seksistische cultuur binnen het parlement. Zo lekte een anonieme klokkenluider pornografische beelden, gefilmd in het parlement, die zouden zijn gedeeld in een Facebookgroep opgericht door medewerkers van Morrisons partij. "In het parlement heerst een cultuur van mannen die denken dat ze alles kunnen doen wat ze maar willen", zei de klokkenluider.   

AFP or licensors

De bevindingen in het rapport lijken die uitlating alleen maar te bevestigen. Seksisme is wijdverspreid, blijkt uit de getuigenissen van meer dan 1.700 medewerkers -zowel parlementsleden als ander personeel- die naar hun ervaringen werden gevraagd. Eén op de drie parlementaire medewerkers, vooral vrouwen, zegt op het werk seksuele intimidatie te hebben ervaren.

Het is een mannenwereld en daar word je elke dag aan herinnerd

Een getuige heeft het over "aanstormende mannelijke politici die het heel gewoon vinden om je vast te pakken, op de lippen te kussen, op te tillen, je aan te raken, op je billen te slaan, opmerkingen te maken over je uiterlijk. Je weet wel, de gebruikelijke dingen." 

Een andere getuige noemt het parlement "de meest seksistische plek waar ik ooit werkte". "Op de werkvloer hangt een cultuur van drinken en weinig rekenschap afleggen. Mannen gedragen zich als kerels-onder-elkaar, en dat gedrag wordt toegejuicht."

"Het is een mannenwereld en daar word je elke dag aan herinnerd", zegt nog iemand anders. "Door de van boven naar beneden glijdende blikken, maar ook door de vertegenwoordiging in de parlementaire kamers, en de voorkeursbehandeling die politici geven aan oudere mannelijke journalisten."

Het rapport is schokkend, maar niet verrassend

"Het rapport is schokkend, maar niet verrassend", reageert Sarah Hanson-Young, die voor de groenen in de senaat zit. Hetzelfde geluid bij premier Scott Morrison, die de bevindingen "vreselijk" noemt, maar eraan toevoegt dat hij "wou dat hij ze minder verrassend vond."

Het rapport bevat ook aanbevelingen, 28 om precies te zijn, gaande van een beter genderevenwicht, richtlijnen met betrekking tot het gebruik van alcohol en een aanspreekpunt voor wie met seksuele intimidatie geconfronteerd werd.

Meest gelezen