Willem Van de Mierop van Ayes en Kenny De Mulder bij het Centraal Station, waar rateltikkers momenteel door werkzaamheden niet werken

Antwerpse start-up ontwikkelt rateltikker-app voor blinden en slechtzienden als hulp bij verkeerslichten

Wie blind is of slecht ziet, kan met de hulp van een app controleren of een verkeerslicht groen of rood is. Daar heeft de Antwerpse start-up Ayes voor gezorgd. "In de stad Antwerpen heeft nog maar 40 procent van de kruispunten rateltikkers", vertellen de ontwikkelaars. De afgelopen maanden werd de app uitgetest en mee op punt gesteld door zo'n 100 blinden en slechtzienden. Kenny De Mulder uit Willebroek was één van hen. "Ik kan nu in de hele Benelux terecht, en overal waar de lichten lijken op degene hier." 

"OKO is de eerste app die we met Ayes ontwikkeld hebben", vertelt mede-oprichter Vincent Janssen. "Die helpt blinden en slechtzienden om aan verkeerslichten te weten te komen of het licht op rood of op groen staat. De beelden die de camera van de smartphone opneemt, worden verwerkt met AI-software (Artificiële Intelligentie, red.). Wanneer het licht herkend wordt, wordt via geluid en trillingen duidelijk gemaakt aan de gebruiker of het groen of rood is."

Aan heel wat verkeerslichten hangen wel al kastjes die geluidssignalen geven, de zogeheten rateltikkers. Maar die hangen nog lang niet overal. "In Vlaanderen is maar ruwweg 15 procent van de lichten daarmee uitgerust. Omdat ze veel lawaai maken, worden ze ook uitgezet tussen 22 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends. Met deze app maken we veel meer kruispunten toegankelijk."

De app werd vooral in Antwerpen getest. "De afgelopen twee maanden hebben we heel nauw samengewerkt met zo'n 100 blinden en slechtzienden. Zij hebben de app uitvoerig getest en veel feedback gegeven. Dankzij hen hebben we de app gebruiksklaar kunnen maken voor een groot publiek."

Kenny De Mulder uit Willebroek was één van de testpersonen. Hij toonde onze reporter hoe de app werkt, op een druk kruispunt bij het Centraal Station in Antwerpen. "Hier zijn normaal rateltikkers, maar omdat er gewerkt wordt aan het kruispunt staan er andere lichten", zegt hij. "Ook dat kom je dus wel tegen." 

In Vlaanderen is maar ruwweg 15 procent van de lichten met een rateltikker uitgerust. Omdat ze lawaai maken, worden ze tussen 22 en 6 uur ook uitgezet

Vincent Janssen, Ayes

Kenny opent vlot de app op zijn smartphone en houdt die omhoog in de richting van waar de verkeerslichten staan. "De app opent automatisch de camera. We moeten dan enkel naar het licht richten en dan gaan ze de rateltikker vervangen. Als ik mag oversteken gaat de app snel tikken, als ik moet stoppen, dan tikt hij traag."

Het verkeerslicht moet wel in beeld komen. Hoe kan iemand die niet of slecht ziet dat vlot doen? "De app zelf helpt daarbij. Je weet waar de lichten ongeveer staan. Van zodra een verkeerslicht in beeld is, begint de app geluid te maken. Tijdens een test in Mechelen heb ik zo - omgekeerd dan - een zebrapad gevonden aan de hand van het licht. Het is een hele hulp die ons toch weer wat zelfzekerder maakt, wanneer we op pad zijn."

De app werkt nu al in de Benelux. "Daar hebben we de meeste gegevens al van kunnen opnemen. We willen de app nu ook uitbreiden naar heel Europa", besluit Vincent.

De app is gratis te downloaden in de App Store van Apple. Op deze website vind je meer informatie.

Foto: Ayes

Meest gelezen