Prins Charles zakte speciaal af naar Barbados.
2021 Getty Images

Bye bye Queen: klokslag middernacht is Barbados na 400 jaar republiek geworden, prins Charles wuift het land uit

Om klokslag middernacht (lokale tijd) is het Caribische eiland Barbados een republiek geworden. Daarmee is na 400 jaar afscheid genomen van een Britse monarch als staatshoofd. Met andere woorden: gouverneur-generaal Sandra Mason vervangt de Queen. Zij wordt de eerste president van Barbados. 

De Britse kroonprins Charles was net als popzangeres Rihanna aanwezig bij de beëdiging van Sandra Mason in hoofdstad Bridgetown. De festiviteiten vonden symbolisch plaats op de Onafhankelijkheidsdag van Barbados. Het eiland blijft als republiek wel onderdeel van het Britse Gemenebest.

De Britse koningin Elizabeth II heeft altijd aanvaard dat voormalige koloniën zelf hun staatsvorm bepalen. Behalve van het Verenigd Koninkrijk is Elizabeth onder meer koningin van Australië, Canada en Nieuw-Zeeland en een heleboel voormalige Britse koloniën in het Caribische gebied.

Prins Charles benadrukte in een toespraak dat de banden tussen Barbados en het Verenigd Konkrijk blijven bestaan en hij erkende de "gruweldaden van slavernij die Barbados onderging". 

Bekijk - De Britse kroonprins Charles en popster Rihanna waren getuigen van de officiële doop van de nieuwe republiek Barbados:

Videospeler inladen...

Republiek met dank aan China?

Barbados werd in de 17e eeuw door Engelse kolonisten bezet. Op lucratieve suikerplantages werden duizenden gedwongen tot slavenarbeid. Pas in 1834 werd slavernij verbannen. Barbados - ook wel Little England genaamd - werd in 1966 onafhankelijk. Vorig jaar koos het progressieve eiland dan voor een andere staatsvorm.

Waarom? Dat is de vraag die leeft in het Verenigd Koninkrijk. Sommige merken de sterke invloed van China op. Die grootmacht heeft ettelijke miljoenen geïnvesteerd in Barbados. Caribische eilanden zijn strategisch aantrekkelijk voor China gezien de ligging: in de achtertuin van de VS.

Ook het opkomend nationalisme en de Black Lives Matter-beweging zouden een rol hebben gespeeld in de overgang naar een republiek. Vorig jaar werd het standbeeld van de Britse admiraal - en "zeeheld" - Horatio Nelson weggehaald van het Nationale Heldenplein in Bridgetown. Nelson leidde de Slag bij Trafalgar (1805) en verzekerde zo "de Britse overheersing over de golven".  

Barbados heeft met het afscheid van de Queen als staatshoofd geen primeur. In 1992 ruilde Mauritius in Oost-Afrika de koningin ook al in voor een president.

Beluister hier het gesprek met correspondent Nina Jurna uit "De ochtend" (Radio 1):

Meest gelezen