Brugse ouders en grootouders voeren actie voor het klimaat: "De stad moet haar beloftes dringend omzetten in concrete acties"

Voor de start van de gemeenteraad maandag in Brugge hebben enkele grootouders, (toekomstige) ouders en kinderen actie gevoerd voor het klimaat. Ze vragen dat het stadsbestuur de beloftes rond klimaat sneller omzet in concrete maatregelen. 

Brugge toonde zich eerder vrij ambitieus op het vlak van milieu. Het vorige stadsbestuur beloofde al de uitstoot van CO² met 20 procent te doen dalen. Het huidige maakte daar zelfs 40 procent van tegen 2040 en beloofde tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Alleen is het nog altijd niet duidelijk hoe dat moet gebeuren. Aanvankelijk zou er tegen de zomer een klimaatplan komen met concrete maatregelen, dat werd uitgesteld tot oktober. Maar het plan is er nog altijd niet. 

De ouders en grootouders vragen nu snel concrete actie, voor hun kinderen en kleinkinderen: de toekomstige generaties. Onder hen ook oma Mieke Kenis: "Als er niet snel ingegrepen wordt, vrees ik dat het te laat is", zegt ze. Nu al zie je dat heel wat mensen moeten vluchten voor branden en overstromingen. Ook wij kunnen op termijn met dat soort problemen geconfronteerd worden. Ik maak mij daar zorgen om. Ik heb een bord bij met de Halletoren die onder water staat en een paar eendjes die er rond zwemmen."

Veel mogelijk als politieke wil er is

De actievoerders zien niet in wat het stadsbestuur tegenhoudt en doet zelf al een aantal suggesties: "Premies en advies voor mensen die hun huis willen isoleren, energiezuinige sociale woningen, meer zonne-energie of extra windmomens in het havengebied, openbaar vervoer op waterstof of elektriciteit,... er zijn mogelijkheden genoeg", zeggen ze. "Maar ook de politieke wil moet er zijn. We vragen concrete acties, met een duidelijke timing, een budget en een transparante opvolging." 

Meest gelezen