Burgemeesters van 6 gemeenten in Noord-Limburg vragen hun inwoners binnen niet meer samen te komen

De burgemeesters van Bocholt, Pelt, Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Hamont-Achel vragen hun inwoners om binnen niet meer met elkaar af te spreken. Ze willen hun inwoners geen extra maatregelen opleggen maar doen wel een aantal aanbevelingen. "Het is nodig dat we extra voorzichtig zijn, om het ziekenhuis en de scholen te ontlasten en om een lockdown te voorkomen", klinkt het. 

"We hebben als burgemeester geen extra afdwingbare regels opgesteld", zegt Frank Smeets (CD&V), burgemeester van Pelt. "Dat is ook zo afgesproken met de gouverneur. Maar we willen onze inwoners vragen niet meer samen te komen in het kader van bijvoorbeeld een sportclub of jeugdvereniging. En zeker geen douches en kleedruimtes te gebruiken want we horen van het medisch team uit onze eerstelijnszone dat dat net de plaatsen zijn waar het virus sterk rondgaat."

Beperk vrijetijdsleven om het noodzakelijke leven met zorg, onderwijs en bedrijfsleven in stand te kunnen houden

Frank Smeets, burgemeester Pelt

Geen inmenging in scholen en bedrijven

"Wat de scholen betreft, daar willen we ons niet met de interne organisatie bemoeien. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven. Scholen moeten bijvoorbeeld zelf beslissen of afstandsonderwijs voor hen het beste is. We willen onze inwoners wel vragen het vrijetijdsleven te beperken om het noodzakelijke leven met zorg, onderwijs en bedrijfsleven te kunnen laten doorgaan. We hebben de afgelopen weken een heel erge stijging gezien van het aantal besmettingen. Dat heeft zijn weerslag op het aantal patiënten in het ziekenhuis. Maar mensen moeten ook in quarantaine. Dat verlamt ook bedrijven en scholen en dat is op de duur niet meer houdbaar", zegt Smeets. 

Een jaar geleden deden we een gelijkaardige oproep en we hebben toen gemerkt dat die nut had

Frank Smeets, burgemeester Pelt

"We deden vorig jaar een gelijkaardige oproep, ook nadat de cijfers sterk gestegen waren", gaat Smeets verder. "We hebben toen gemerkt dat het aantal besmettingen na een tweetal weken opnieuw begon te dalen. We hopen nu een gelijkaardig effect te krijgen. Want we willen zo voorkomen dat we met Kerstmis en Nieuwjaar weer alleen thuis moeten zitten."

Noord-Limburgse verenigingen kampen met veel coronaregels

Voor verenigingen in Noord-Limburg wordt het extra moeilijk om nog activiteiten te organiseren, nu de burgemeesters van 6 gemeenten daar extra aanbevelingen doen. "We moeten al rekening houden met de regels van de federale overheid, nu komen daar nog de regels voor de Noord-Limburgse gemeenten bij en dat is een heel gepuzzel", zegt Wouter Schrijvers, voorzitter van voetbalclub Sporting Wijchmaal (Peer). "Zeker als we spelen tegen clubs uit andere gemeenten waar die regels niet gelden, is de situatie echt wel moeilijk. Vanavond hadden we nog een wedstrijd in Bokrijk maar net omwille van die aangepaste regels, is de wedstrijd geannuleerd", besluit Schrijvers. 

Meest gelezen