Controversiële ex-journalist Eric Zemmour is eindelijk echt Frans presidentskandidaat

De uiterst rechtse Eric Zemmour heeft op sociale media bekendgemaakt dat hij kandidaat is bij de Franse presidentsverkiezingen van april volgend jaar. Een verrassing is dat niet. Zemmour wordt in de Franse media al maandenlang als een presidentskandidaat opgevoerd. De 63-jarige polemist maakt zijn handelsmerk van de strijd tegen islam en immigratie. 

In de peilingen voor de presidentsverkiezingen van april volgend jaar zit Eric Zemmour de laatste tijd rond de vijftien procent, ongewoon veel voor iemand die officieel zelfs nog geen kandidaat was. Maar dat is vandaag dus veranderd. De gewezen journalist heeft zoals algemeen verwacht zijn kandidatuur bekendgemaakt via een video op sociale media. Nog opmerkelijk: Zemmour is geen lid van een traditionele politieke partij en zal het dus op eigen kracht moeten doen. 

Polemist, scherpe pen en debatbeest

Eric Zemmour was al maanden in campagnemodus. Hij trok Frankrijk rond, officieel voor de voorstelling van zijn laatste boek, "La France n'a pas dit son dernier mot". Frankrijk heeft zijn laatste woord nog niet gezegd. Ook een vroeger boek "Le suicide français" - de zelfmoord van Frankrijk - was bijzonder succesvol. Zijn belangrijkste thema's zijn dan ook het verval van Frankrijk en de hoop op wederopstanding. Zijn land is volgens hem ten onder gegaan door massale immigratie, en het heeft zijn traditionele waarden en identiteit overboord gegooid. Hij haat ook het politiek correcte denken, volgens hem ingevoerd vanuit de Angelsaksische wereld.

BEKIJK: Eric Zemmour kondigt online aan dat hij kandidaat is om president te worden van Frankrijk in 2022.

Videospeler inladen...

Zemmour werd bekend als journalist bij de conservatieve krant Le Figaro. Maar de laatste jaren was hij vooral te zien op C-News, een nieuwszender met een uitgesproken rechts profiel die wel eens "het Franse Fox News" wordt genoemd. Zijn debatstijl is levendig en aanvallend, waarbij hij graag uitpakt met historische referenties en geen blad voor de mond neemt. Een provocateur. 

BEKIJK: Eric Zemmour schuwt de controverse niet, een overzicht:

Videospeler inladen...

Niks te zoeken hier, het zijn dieven, verkrachters en moordenaars

Eric Zemmour over niet-begeleide minderjarige migranten

Veroordeeld voor racisme en haat

Zemmour wordt wel eens "de Franse Trump" genoemd. Net als de voormalige Amerikaanse president stelt hij zich voor als een anti-establishmentkandidaat. Tegelijk verschilt hij van Trump door zijn intellectualistische stijl. 

Eric Zemmour is al vaak in aanraking gekomen met het gerecht. Twee keer werd hij definitief veroordeeld voor aanzetten tot racistische haat. Andere  rechtszaken lopen nog, al is hij in één van die gevallen onlangs nog door het hof van beroep vrijgesproken. De kandidaat Zemmour lijkt van die rechtszaken haast een thema te maken. Hij zegt dat het gerecht hem om politieke redenen achternazit en dat de processen aantonen hoe de vrije meningsuiting bedreigd wordt. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Maakt Zemmour een kans?

Zemmour is niet zomaar een kandidaat, hij haalt in de peilingen altijd de top-drie. Een tijdje stond hij zelfs op de tweede plaats, wat hem in de beslissende tweede ronde van de presidentsverkiezingen zou doen uitkomen tegen president Emmanuel Macron. Maar in de laatste peilingen zit de klad er wat in. Hij haalde in de laatste peiling nog veertien procent, en moet opnieuw Marine Le Pen laten voorgaan. 

Anders dan de andere kandidaten kan Eric Zemmour niet terugvallen op een georganiseerde partij. Dat hoeft niet per definitie een probleem te zijn. Heeft Emmanuel Macron ook niet zijn eigen partij opgericht? Dat klopt, maar er zijn wel wat redenen waarom het voor Zemmour moeilijker wordt.

Eén, hij heeft geen politieke ervaring. Macron was al minister geweest, Zemmour heeft als journalist alleen aan de zijlijn gestaan. Ten tweede is hij zo'n uitgesproken figuur, dat hij ook veel weerstand oproept. Zijn uitspraken zijn bijvoorbeeld vaak vrouwonvriendelijk. De echte genieën zijn mannen, vrouwen geraken vaak aan de macht door (relaties met) mannen, dat soort dingen. Het feit dat de getrouwde Zemmour een relatie lijkt te hebben met een 35 jaar jongere medewerkster valt bij een deel van zijn conservatieve achterhoede ook niet goed. En hij stak onlangs in Marseille nog zijn middelvinger op. Ook al niet erg "presidentieel". Op dit ogenblik ziet het er dus niet naar uit dat Eric Zemmour een grote kans maakt op het presidentschap. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen