Wiskundige uit Sint-Niklaas maakt elektronische muziek met data van zwarte gaten

Docent, muzikant en doctor in de wiskunde Valery Vermeulen uit Sint-Niklaas heeft een album gemaakt met elektronische muziek die gemaakt werd op basis van geluidsgolven van zwarte gaten. Het album wordt in meer dan 22 landen verspreid.

Valery Vermeulen is docent muziek aan het KASK in Gent, maar is als doctor in de wiskunde ook gefascineerd door de relatie tussen muziek en cijfertjes en getallen. Hij experimenteert wel vaker, deze keer heeft hij muziek gemaakt op basis van geluidsgolven van zwarte gaten. Dat resulteert nu in het album "Mikromedas AdS​/​CFT 001": een album met 6 nummers vol elektronische klanken.

Zwarte gaten

De klanken zijn gemaakt op basis van datasonificatie van zwarte gaten. Dat wil zeggen dat Vermeulen de datastromen die die zwarte gaten maken, heeft nagebootst en hoorbaar heeft gemaakt. Hij zette dus de data om in geluiden waarmee hij nummers componeerde. Het zijn niet enkel vertalingen van geluiden van die zwarte gaten, maar ook van gebieden in het heelal met extreme zwaartekracht en van zogenaamde "witte dwergen" (nvdr restanten van een ster die bijna aan het einde van haar levenscyclus komt).

Het gaat allemaal over trillingen en vibraties die je ziet in de natuurkunde en in de muziek
Muziekdocent en wiskundige Valery Vermeulen

Als je de muziek en klanken hoort klinkt het vrij psychedelisch, maar het is vooral gebaseerd op de wetenschap en de link met wiskunde, zegt Vermeulen. "Het gaat allemaal over trillingen en vibraties die je ook terugvindt in de natuurkunde en in de muziek." Zwarte gaten staan centraal in het album: "Een zwart gat is een element uit de algemene relativiteitstheorie. Het gaat om een punt in de ruimtetijd met de eigenschap dat als je er te dicht bij in de buurt komt, je nooit meer kan ontsnappen uit de aantrekkingskracht van dat punt."

Informatie uit een zwart gat?

Een zwart gat zorgt er dus voor dat er niks meer buiten kan, het trekt alles naar zich toe, dus hoe kan er informatie uitgehaald worden om er muziek van te maken? Vermeulen: "Veel wetenschappers zeggen dat het niet kan, het kan wél, maar zeer traag. Daarom heb ik gewerkt met data van simulatiemodellen van zwarte gaten." Dus de klanken op het album zijn niet de klanken van een zwart gat zelf, maar van computermodellen.

Wetenschappers zeggen dat je geen informatie uit een zwart gat kan halen, het kan wel, maar héél traag
Muziekdocent en wiskundige Valery Vermeulen

Zintuigelijk omgaan met data kan al, denk maar aan getallen die omgezet worden in een grafiek. In het geval van de zwarte gaten wordt het hoorbaar omgezet in klanken. Dat heet dan in de wetenschap "datasonificatie". Het visualiseren en hoorbaar maken van dergelijke data is volgens Vermeulen ook handig voor wetenschappers om nieuwe dingen uit te leren.

Buitenland

Het album wordt in het buitenland met applaus onthaald, omdat het als uniek wordt beschouwd. Het werd ondertussen opgepikt door onder meer de Britse omroep  BBC. "We hadden dit eigenlijk ook niet verwacht. Je kan nooit voorspellen hoe dit kan beginnen leven", zegt Vermeulen nog. Verschillende internationale muziekblogs -en magazines merkten het op, ondertussen is het online verspreid in meer dan 22 landen waaronder de US, Rusland, Frankrijk, Brazilië, Mexico, Australië en Japan.

Voor de wetenschappelijke kant werkte Vermeulen samen met de KU Leuven, de Universiteit Antwerpen, The University of Alabama en verschillende andere onderzoekers. Meer informatie daarover vind je via zijn website.

De mastering van het album gebeurde door Simon Scott, drummer van de legendarische shoegaze band Slowdive. Het album "Mikromedas AdS/CFT001" komt nu vrijdag 3 december uit, bij het Londense label Ash International.

Meest gelezen