Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Ook Europese Unie wil "controleerbaar bewijs" dat tennisster Peng Shuai veilig is

De Europese Unie vraagt China om "controleerbaar bewijs" dat tennisster Peng Shuai veilig is en wil dat het land een “grondig en transparant” onderzoek voert naar de beschuldigingen van de tennisster aan het adres van een Chinese toppoliticus. Sinds Peng Shuai begin november, de politicus beschuldigde van misbruik is ze van de radar verdwenen. 

De Chinese tennisster Peng Shuai (35) is een voormalige topspeelster in het dubbelspel. Ooit stond ze op de ranking van het dubbelspel op de eerste plaats. Peng is een erg bekende speelster in China. Maar de tennisster verdween van de radar nadat ze op 2 november de vroegere vicepremier en lid van de communistische partijtop, Zhang Gaoli had beschuldigd van verkrachting. Het bericht werd na een half uur verwijderd van haar sociale media-account en ook Peng Shuai  zelf verdween uit het openbaar.

China toont "geruststellende" beelden van Peng

Oproepen waarin meer duidelijkheid werd gevraagd over Peng van onder meer toptennissers, de internationale vrouwentennisfederatie WTA en de mannentennisfederatie ATP vielen eerst in dovenmansoren.

Totdat er vorig weekend plots beelden opdoken van de Chinese tennisster die op een openingsceremonie van een jongerentornooi aanwezig was. Op de beelden zie je hoe Peng handtekenen uitdeelt en wuift naar het publiek. De Chinese staatsmedia plaatsten deze beelden op Twitter. 

Ook de afgelopen dagen heeft China verschillende keren geprobeerd om "geruststellende" berichten over de toestand van de tennisster de wereld in te sturen. 

EU niet overtuigd

Maar de Europese Unie lijkt niet overtuigd. "Haar recente publieke terugkeer neemt de bezorgdheid over haar veiligheid en vrijheid niet weg", zei een EU-woordvoerder.

"De EU sluit zich aan bij de groeiende internationale vraag (…), naar de garantie dat ze vrij is en niet wordt bedreigd", zei de EU nog. “De EU vraagt de Chinese regering om controleerbaar bewijs te leveren over de veiligheid, het welzijn en de verblijfplaats van Peng Shuai. De EU dringt er bij de Chinese autoriteiten op aan om een volledig, eerlijk en transparant onderzoek in te stellen naar haar beschuldigingen van aanranding."

De EU dringt er bij de Chinese autoriteiten op aan om een volledig, eerlijk en transparant onderzoek te voeren naar haar beschuldigingen van aanranding

Woordvoerder Europese Unie

"De EU is sterk gekant tegen het gebruik van gedwongen verdwijning en willekeurige detentie (...) en roept China op om te voldoen aan zijn mensenrechtenverplichtingen volgens nationaal en internationaal recht", klonk het nog bij de EU.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Wie kritiek heeft op de overheid verdwijnt

De tennisster is niet de enige die na kritiek op de Chinese overheid van de radar verdwijnt. Activisten, gewone burgers, maar ook bekende zakenmensen verdwenen vaak maanden uit de openbaarheid. Zo was van Alibaba-topman Jack Ma begin dit jaar maanden geen spoor meer te bekennen, nadat hij tegen de schenen had geschopt van de Communistische Partij.

Maanden later verschijnen deze mensen plots opnieuw in het openbare leven vaak met een verontschuldiging voor hun eerdere daden of uitspraken. 

Meest gelezen