BEKIJK - Christophe Ramont uit "Blind getrouwd" raakte onlangs besmet met hiv en getuigt: "Geheimen maken eenzaam"

Christophe Ramont, bekend van het tv-programma "Blind getrouwd", heeft vandaag bekendgemaakt dat hij besmet is met het hiv-virus. In een filmpje met Eén-vlogster Linde Merckpoel legt hij uit dat hij ondanks zijn ziekte een normaal leven kan leiden. Hij vindt dat er een einde moet komen aan het stigma dat nog altijd rond hiv hangt.

"Geheimen maken eenzaam", vertelt Christophe Ramont tegen Linde Merckpoel over zijn leven met hiv. Bekijk hier haar vlog:

Videospeler inladen...

Bekijk hier de video op VRT NU. Het interview van Linde Merckpoel en Christophe Ramont is een onderdeel van De Warmste Week, de solidariteitsactie van de VRT. Op VRT NU worden alle video's hierover verzameld. 

Toen hij zijn diagnose kreeg, was het voor Ramont vanzelfsprekend dat hij dat zou vertellen aan zijn naaste omgeving. Hij werd daar ook goed opgevangen, maar dat is niet bij iedereen zo. 

"Ik heb de laatste maanden heel wat verhalen gehoord van mensen die al jaren hiv-positief zijn en het bij wijze van spreken tegen twee of drie mensen verteld hebben. Er zijn ook mensen die het vertellen en daar heel negatieve reacties op krijgen, ook van hun naasten. Dat is niet gemakkelijk."

Leven met hiv is geen doodvonnis meer

Taboe

Toen hij zijn diagnose kreeg, was hij kwaad en voelde hij zich schuldig. Ook schaamte was er wel. "Je bent stom geweest, je hebt een fout begaan." Maar er is ook nog een toekomst. "Leven met hiv is geen doodvonnis meer", zegt hij. "Je kunt je leven verderzetten zoals voorheen, maar je moet wel iedere dag een pil nemen. Je wordt dus medicatieafhankelijk." 

Dankzij medicatie kan het virus zodanig onderdrukt worden dat het niet meer meetbaar is. Er is dan geen risico meer om het virus over te dragen via bijvoorbeeld onbeschermde seks of het verzorgen van een wonde. Volgens Ramont hangt er nog een groot taboe rond hiv en weten mensen er niet voldoende over. "Ik wil het stigma wat doorbreken. Ik wil aan de mensen zeggen: doe maar gewoon tegen ons."

2 mensen per dag

In België krijgen nog steeds twee mensen per dag te horen dat ze besmet zijn met het hiv-virus. Naar schatting leven in ons land 20.000 mensen met het virus. 

Uit een studie van Sensoa, het expertisecentrum voor seksuele gezondheid, blijkt dat het stigma dat nog altijd op hiv rust, erg zwaar doorweegt bij mensen die besmet zijn met het virus. "De dagelijkse medicatie en de fysieke ongemakken hebben slechts een beperkte impact op de levenskwaliteit van mensen die hiv hebben", zegt Boris Cruyssaert van Sensoa. 

"Op de vraag wat mensen nodig hebben om beter te kunnen leven met hiv, antwoordt 41% spontaan "minder stigma in de samenleving". Stigma leidt tot afwijzing, anders behandeld worden, negatieve reacties, angstreacties, niet gewoon doen...  Bijna alle mensen met hiv zijn zeer voorzichtig tegen wie ze het vertellen en bezorgd dat anderen het doorvertellen", zegt hij.

Als je eronder lijdt, deel het dan met iemand. Geheimen maken eenzaam

Christophe Ramont

De getuigenis van Ramont is volgens Sensoa dan ook heel belangrijk. "Doordat mensen met hiv daarover getuigen, gaat het brede publiek ook inzien dat mensen met hiv net hetzelfde zijn als mensen zonder hiv."

Ramont doet dan ook een oproep naar mensen die leven met hiv. "Als je eronder lijdt, deel het dan met iemand. Ik begrijp dat dat niet voor iedereen even gemakkelijk is, maar geheimen maken eenzaam. Ook al vertel je het maar aan één iemand." 

Heb je vragen over hiv? Surf dan naar de website allesoverseks.be

Ben je op zoek naar lotgenoten en meer informatie over leven met hiv, dan kun je hier terecht.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen