Foto Billy Herman

Gentenaar maakt jongensdroom waar met foto's van vulkaanuitbarsting op La Palma

Fotograaf Billy Herman uit Gent ging op La Palma foto's maken van de vulkaanuitbarsting die daar al anderhalve maand duurt. "Als kleine jongen keek ik al naar documentaires van vulkaanuitbarstingen".

Tijdens een reis naar het nabijgelegen eiland Tenerife overtuigde Billy Herman zijn vriendin om even over te steken naar La Palma om foto's te gaan nemen van de uitbarstende vulkaan. "Ik ben fotograaf en ik kijk als van jongsaf naar documentaires van vulkanen, het is een jongensdroom."

Foto Billy Herman, vulkaan op La Palma

Indrukwekkend

Het was een indrukwekkende uitstap. "Je rijdt door een tunnel en plots kom je daar uit en duikt aan je linkerkant die vulkaan op. Hij was een dikke rookpluim aan het spuwen, zeer indrukwekkend. Dan zijn we naar de uitkijkpunten gereden en dan hoor je ook dat oorverdovende lawaai van de lava die uit de berg spuit". De vulkaan is al een veertigtal dagen aan het uitbarsten. "Je ziet dat het een verwoestend natuurfenomeen is. Je kan niet superdichtbij komen, maar wel tot op 200 meter van de trage rotsachtige lavastroom. Daar is het land verwoest, de vakantiehuizen die er staan worden opgeslorpt door de rotsachtige lavastroom".

Absurd om te zien dat die vulkaan aan het uitbarsten is terwijl het leven gewoon doorgaat

Billy Herman
Foto Billy Herman, vulkaan op La Palma

Vulkaantoerisme

Herman legt uit dat er anderen zijn die nog meer gepassioneerd zijn door vulkanen dan hijzelf die er snel bij waren om foto's te nemen. "Ik was al laat want het landschap was al hervormd, maar er is nog altijd vulkaantoerisme." De belevenis heeft in elk geval indruk gemaakt. "Je ziet dat de lava in 1 nacht tijd wel enkele honderden meters opschuift, dus wie daar woont houdt zijn hart vast. Maar paniek is er niet bij de bevolking. Het dagelijkse leven gaat door, absurd om te zien eigenlijk." 

Foto Billy Herman

Beluister Billy Hermans getuigenis bij Radio 2 Oost-Vlaanderen

Meest gelezen