Foto vzw Kras

Gentse armoedeorganisatie lanceert campagne "Immoneb"

De Gentse armoedeorganisatie Kras lanceert vandaag Immoneb, een website en gelijknamig kantoor voor betaalbaar wonen in Gent. Of zo moet het lijken, want in werkelijkheid is het een campagne om de wooncrisis in Gent zichtbaar te maken. Mensen in armoede tonen er foto's van hun woning die in erbarmelijke staat is.

"Het is de bedoeling om te tonen tegen welke prijs de Gentenaars een woning huren die absoluut niet aan de normen beantwoordt, en om te tonen hoe nijpend het is voor mensen in armoe om een woning te huren", legt Johan Witters van de armoedeorgansiatie Kras uit. Hij heeft de actie bedacht. Bij de website immoneb.be hoort ook een 'immokantoor' in shoppingcentrum Zuid.

"De huurders zijn beschaamd"

Op de website zie je foto's van woningen die in erbarmelijke staat zijn. "Er is bijvoorbeeld een woning van een man die -zoals hij zelf zegt- een geïntegreerde slaapplaats en keuken heeft in een 1-kamerstudio. Hij betaalt daar 95,95 euro voor. In werkelijkheid is het een garagebox."

Foto vzw Kras

Sommige foto's zijn niet echt, maar "impressies". Dat komt omdat mensen die hadden toegezegd om mee te werken aan de campagne, later toch afhaakten. "Uit schaamte, ze durven het niet te tonen",  hoorde Witters. "Ze hadden ook angst om mee te werken. Ze zijn bang voor de reactie van de verhuurder, of dat hun huis afgekeurd zou worden waardoor ze op straat zouden staan."

Foto vzw Kras

Nep web

De site en het kantoor zijn niet echt, je kan er niet echt huizen kopen, maar er hebben toch al kandidaat huurders op gereageerd, merkte Johan Witters. "We hebben die mensen moeten ontgoochelen, maar ze zijn wel blij dat het probleem onder de aandacht wordt gebracht. Het is een duidelijk signaal naar de overheid dat dit niet kan".

Meest gelezen