Belga

Vier Vlamingen willen eigen woning uitroepen tot onafhankelijke staat, wellicht om coronaregels te omzeilen

Vier Vlamingen, waaronder een inwoner uit Begijnendijk en Haacht, hebben een brief gestuurd naar hun burgemeester met het verzoek om hun woning als onafhankelijke staat te erkennen. Volgens de burgemeesters gaan de briefschrijvers mogelijk niet akkoord met de huidige coronamaatregelen en willen ze door het uitroepen van een onafhankelijke staat de maatregelen omzeilen. 

Het was op 15 oktober dat de burgemeester van Begijnendijk, Bert Ceulemans (Samen) een aangetekende brief kreeg van een van zijn inwoners. "In de brief zegt de inwoner dat hij niet langer een Belgische staatsburger is, maar zijn woning als  onafhankelijke staat verklaart", zegt de burgemeester. "Om daar toe te komen, maakt de auteur in zijn schrijven gebruik van heel wat artikels uit de grondwet. Ik heb deze brief uiteraard laten bestuderen door een advocaat. Uit zijn conclusies blijkt dat de brief geen enkele rechtsgrond heeft. Geen enkele inwoner staat boven de wet, hier wordt dan ook geen enkele juridische consequentie aan gegeven."

Coronamaatregelen

Niet alleen in Begijnendijk, maar ook in Haacht en in de West-Vlaamse gemeenten Kuurne en Wielsbeke hebben de burgemeesters een soortgelijke brief ontvangen. De burgemeesters vermoeden dat de brieven komen van inwoners, die niet akkoord gaan met de huidige coronamaatregelen en dat ze die proberen te omzeilen door een eigen onafhankelijke staat op te richten. 

Kan iedereen zomaar eigen staat oprichten?

Maar kan je dat eigenlijk zomaar, een onafhankelijke staat oprichten? TV-presentator Rob Vanoudenhoven probeerde het in 2006 voor het televisieprogramma "Robland."  In het middagprogramma op Radio 2 Vlaams-Brabant blikt hij terug op zijn experiment en of het al dan niet is gelukt. 

Beluister hier het interview met Rob Vanoudenhoven:

Meest gelezen