Katholiek onderwijs aan zijn scholen: "Blijf niet ten koste van alles open, sluit liever te vroeg dan te laat"

Het katholiek onderwijs raadt zijn scholen aan niet ten koste van alles de deuren open te houden in deze vierde coronagolf en beter te vroeg dan te laat (gedeeltelijk) te sluiten. Dat doet het in een nieuwsbrief waarin het scholen die overschakelen op afstandsonderwijs steunt.

In de nasleep van het Overlegcomité van afgelopen vrijdag heeft het onderwijsoverleg nieuwe, aangescherpte maatregelen getroffen in een poging scholen zoveel mogelijk open te houden in deze vierde coronagolf. Toch hoeft dat volgens het katholiek onderwijs niet ten koste van alles te gebeuren, zo laat het vanavond in een nieuwsbrief aan al zijn scholen in Vlaanderen en Brussel weten.

"We krijgen heel wat berichten dat de draagkracht van directies en leraren ernstig op de proef gesteld wordt en dat het in de feiten soms onmogelijk geworden is om de kwaliteit van leren en leven op school te garanderen", staat te lezen in de nieuwsbrief. "De inspanningen om bepaalde scholen open te houden, zijn soms disproportioneel groot."

"In dat soort gevallen is het wellicht beter om eerder te vroeg dan te laat de beslissing te nemen om tijdelijk volledig of gedeeltelijk te sluiten en kwaliteitsvol op afstandsonderwijs over te schakelen. Het is daarom niet aan te raden om ten koste van alles scholen open te houden. We willen besturen en directies die de moeilijke beslissing nemen om de school te sluiten en over te schakelen op afstandsonderwijs dan ook uitdrukkelijk steunen."

"Evident dat het niet altijd zal lukken"

Het katholiek onderwijs toont ook begrip voor scholen die er niet in slagen om de nieuwe maatregelen honderd procent na te leven. "Het is evident dat dat niet altijd zal lukken. Zo kun je waarschijnlijk klasgroepen niet altijd gescheiden houden. Dat geldt onder meer voor de voor- en naschoolse opvang in het basisonderwijs, of voor de samenzettingen in het secundair onderwijs." 

"Ook kun je de derden niet altijd beperken tot de derden die "nodig zijn om de leerplandoelstellingen te bereiken". Zonder de vrijwilligers die helpen bij het middagtoezicht, krijg je het middagtoezicht als school vaak niet geregeld."

"Probeer dus alle maatregelen zo goed mogelijk op te volgen, maar doe dat telkens in de concrete context van jouw school. En als het onmogelijk wordt om bepaalde richtlijnen na te leven, zoek dan samen met je preventieadviseur hoe je op een alternatieve wijze zo veilig mogelijk het schoolleven kunt organiseren."

"Hou bijvoorbeeld bij het samenzetten van leerlingen in het secundair onderwijs goed bij wie in welke groep zit. En als je de instappertjes in de kleuterschool toch wil laten kennismaken met hun klas, doe dat dan buiten de schooluren, gezin per gezin én met mondmasker voor alle volwassenen."

Meest gelezen