Kerk van Kemmel vanaf 1 december geen kerk meer: "Maar kerk blijft centrum van de gemeente"

Vanaf 1 december 2021 wordt de kerk van Kemmel niet meer gebruikt voor kerkelijke diensten. In de plaats daarvan wordt het een ontmoetingsplaats. “Er komt ook een stille ruimte, een muzikale ruimte en enkele lokalen voor de tekenacademie”, zegt Bernard Duplacie, voorzitter van de kerkfabriek van Kemmel.

“Vanaf 1 december is de kerk van Kemmel onttrokken aan de erediensten en dus ontwijd”, zegt Bernard. De kerk wordt vanaf dan gebruikt als ontmoetingsplaats. “Ik ben hier opgegroeid in Kemmel. Ik heb hier mijn eerste en plechtige communie gedaan, mijn kinderen hebben hier hun eerste en plechtige communie gedaan, de begrafenissen van mijn ouders zijn hier doorgegaan. We hebben dus heel wat meegemaakt in deze kerk.”

Minder populair

Bernard vindt het jammer, maar zag het gebruik van de kerk door de jaren heen sterk verminderen. “Toen ik misdienaar was, waren er iedere ochtend twee vieringen. Een om 7 uur en een rond 8 uur. Nu zijn er geen vieringen meer. Eucharistieveringen waren er al even niet meer. Af en toe een begrafenis en tussendoor een huwelijk of sporadisch eens een doop, dat wel. Maar voor de rest stond het gebouw quasi altijd leeg.”

De kerk blijft het centrum van de gemeente

Bernard Duplacie, voorzitter van de kerkfabriek van Kemmel

“Ik heb er geen probleem mee dat het een ontmoetingsplek wordt. We geven het gebouw terug aan de gemeenschap en op die manier blijft de kerk het centrum van de gemeente. Samen met de gemeente hebben we een inventaris gemaakt van alle belangrijke stukken die in de kerk staan. Een aantal stukken zal terugkomen, vooral de stukken van vóór de oorlog die een belangrijke functie of waarde hebben. Er gaan stukken naar het erfgoeddepot in Ieper en we hebben er aangeboden aan de kerken in de buurt. Het is altijd spijtig om afscheid te moeten nemen, maar ik ben tevreden dat het gebouw nog een mooie bestemming krijgt.”

Meest gelezen