KLAAR: fast fashion & mensenrechten

Op TikTok heeft het modelabel ‘Shein’ wereldwijd 41 miljoen volgers. Ook bij ons staat de app in de top 5 van meest gedownloade apps, vooral bij tieners. Maar de goedkope kledij van Shein is té goedkoop.

Shein is een grote speler in de 'fast fashion'. Daarbij worden spotgoedkope kleren aangeboden die je maar voor een korte tijd draagt. Een kledingstuk van modeketen Shein kost gemiddeld zo'n 9 euro. Elke dag komen er 6.000 nieuwe items bij in de webshop. Uit een onderzoek van de organisatie Public Eye blijkt dat de werknemers onder enorme druk staan om de kleren snel te produceren. Sommige arbeiders zouden per kledingstuk betaald worden, waardoor ze vaak lange dagen doen en heel snel moeten werken. Ze werken ook in slechte omstandigheden. En zo komen we voor dit KLAAR-lespakket terecht bij de schending van mensenrechten.

Arbeiders werken 75 uur per week voor jouw Shein-pakjes. De werknemers van Shein zouden ook niet veel verdienen. Voor de vele uren die ze werken, zouden ze in een “goeie” maand amper 1.300 euro krijgen. Daarnaast zouden de gebouwen geen nooduitgangen hebben en vaak zelfs geen ramen of licht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Zwitserse bedrijf Public Eye.

Videospeler inladen...

Online kledingmerk SHEIN is razend populair op sociale media, TikTok staat vol met SHEIN Hauls en de gemiddelde prijs voor een stuk is negen euro. Maar bij zo'n goedkope prijs, komt vaak een erbarmelijke werksituatie kijken voor de arbeiders achter je nieuwe outfit. VRT NWS Journalist Tim Verheyden geeft meer uitleg in het radioprogramma 'Gillis & Govaerts' op MNM.

Videospeler inladen...

De kledingindustrie heeft geen al te beste reputatie: slechte werkomstandigheden en een enorme ecologische voetafdruk. De textielsector is één van de gulzigste sectoren in Europa qua verbruik van grondstoffen en water. Voor één jeansbroek is er bijvoorbeeld 8.000 liter water nodig, voor een kilo katoen komt dat snel op 10.000 liter. En wist je dat tien procent van de totale CO2-uitstoot veroorzaakt wordt door de mode-industrie? Hoog tijd om duurzamer om te springen met onze kleding!
Jasmien Wynants is duurzaamheidsexperte voor de Vlaamse textielsector en neemt onze kleerkast onder de loep. Hoe kunnen we op een duurzame manier kleren kopen? En is de hype rond de tweedehandsmodemarkt dan dé oplossing?

Videospeler inladen...

Amnesty International is een wereldwijde vereniging die zich inzet voor een samenleving waarin de mensenrechten van iedereen nageleefd worden. De basistekst van die rechten is de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM), die door de Verenigde Naties in 1948 is aangenomen. 

Deze video legt je in 1 minuut precies uit waarvoor Amnesty International staat.

Videospeler inladen...

Alle kinderen en jongeren onder de 18 jaar hebben dezelfde rechten. Die staan in het Kinderrechtenverdrag dat bijna alle landen ter wereld ondertekend hebben. Maar wat houdt dat verdrag precies in? En waarom is dat belangrijk? Yousri legt zijn vragen voor aan VRT NWS-expert Liesbeth Indeherberghe.

Videospeler inladen...

Meest gelezen