Kroont Angèle zich opnieuw tot koningin van de MIA's, met 6 nominaties? Ontdek hier alle genomineerden

Belgische superster Angèle is terug van weggeweest, en dat is te merken aan de nominaties voor de MIA's. De Vlaamse muziekprijzen worden op 3 februari - na een jaar pauze door corona - weer uitgereikt. Met 6 nominaties is de Brusselse zangeres de grootste kanshebber. Balthazar, Regi en Zwangere Guy zijn elk 5 keer genomineerd. En drie nieuwkomers halen meteen 4 nominaties: Meskerem Mees, Sylvie Kreusch en Metejoor hebben even veel nominaties als gevestigde waarde Bart Peeters.

Na een jaar pauze door de coronacrisis reiken de VRT en VI.BE, het aanspreekpunt voor artiesten en de muzieksector, begin 2022 opnieuw de MIA's uit. De bedoeling is om dat te doen tijdens een awardshow in Paleis 12 in Brussel, op donderdag 3 februari, als de coronasituatie dat op dat moment toelaat. De show wordt live uitgezonden op Eén. 

Zowel de artiesten als de hits uit 2020 als 2021 worden gevierd. In totaal zijn er 39 artiesten genomineerd, de muzieksector en het publiek kunnen vanaf nu stemmen via de website van de MIA's.  Angèle is de grootste kanshebber: ze heeft maar liefst 6 nominaties. Met haar nummer "Bruxelles je t'aime" is ze terug van weggeweest. 

Bij de laatste MIA's, die begin 2020 vlak voor de coronacrisis werden uitgereikt, was Angèle 5 keer genomineerd. Nominaties die ze allemaal verzilverde, waardoor (de toen afwezige) zangeres zich met 5 MIA's tot dé grote winnaar van de avond kroonde. 

Doet ze deze editie nog beter? Angèle kan in de prijzen vallen als auteur/componist, beste popartiest, beste solo vrouw, voor de videoclip van haar meest recente single "Bruxelles, je t'aime" én voor twee hits: "Oui ou non" en "Fever", het duet met de Britse superster Dua Lipa.

Die andere Brusselaar die het internationaal goed doet én terug is van weggeweest, haalt 3 MIA-nominaties binnen: Stromae maakt kans in de categorie Pop, solo man en videoclip, met zijn comebacknummer "Santé". 

Wat opvalt in de nominaties? Veel nieuwkomers, veel vrouwen, de populariteit van Nederlandstalige muziek, en Angèle en Stromae zijn helemaal terug.

Gerrit Kerremans, VRT-muziekcoördinator

"Onze internationale kleppers Angèle en Stromae: daar kan je ook op de MIA's niet buiten", zegt VRT-muziekcoördinator Gerrit Kerremans. "Ze hebben in het verleden ook al veel nominaties binnengehaald, én prijzen gewonnen. Daarnaast hebben opvallend veel nieuwe artiesten één of meerdere nominaties bemachtigd. De Nederlandstalige artiesten doen het goed, zowel jong talent als gevestigde waarden. En er zijn dit jaar meer vrouwelijke artiesten genomineerd, in vergelijking met de twee vorige edities."

Drie nieuwkomers langs de grote poort

Twee solomannen in verschillende genres halen elk 5 nominaties binnen: de alomtegenwoordige Regi, en podiumbeest Zwangere Guy. Maar dat veel nominaties niet noodzakelijk garant staan voor veel prijzen, ondervond Zwangere Guy 2 jaar geleden. Toen ging de Brusselaar ondanks 7 nominaties met lege handen naar huis. Ook Balthazar is 5 keer genomineerd.

Maar liefst 4 artiesten zijn 4 keer genomineerd. En opvallend: naast gevestigde waarde Bart Peeters zijn dat drie nieuwkomers, die ondanks de coronacrisis potten wisten te breken.  

Singer-songwriter Meskerem Mees (22) won "Humo's Rock Rally" en viel meteen op met haar debuutsingle "Joe". Ze heeft haar eerste plaat "Julius" net uit, scoorde een radiohit samen met Tourist LeMC, "Niemandsland", en rijgt de nominaties en prijzen voor haar breekbare gitaarmuziek aan elkaar. 

Coronacrisis of niet: afgelopen zomer speelde Meskerem Mees toch al haar eerste buitenlandse concerten. Isolde Lasoen volgde haar voor het Canvasprogramma "She's lost in music", over vrouwelijke artiesten. Mees maakt kans op de MIA's beste alternative, auteur-componist, doorbraak en solo vrouw.

Ook Sylvie Kreusch werd het afgelopen jaar gevolgd door Isolde Lasoen voor "She's lost in music". Ze is zangeres en model, en heeft voor het eerst een soloplaat uit, "Montbray", nadat ze eerder bij groepen Soldier's Heart en Warhaus zong. Kreusch maakt Engelstalige dansbare muziek en is erg expressief op het podium. Ze maakt kans op een MIA in de categorieën beste album, beste alternative, beste artwork en solo vrouw. 

Ook Metejoor (30) maakt kans op 4 MIA's, in de categorieën doorbraak, Nederlandstalig, solo man en hit van het jaar 2021, voor zijn nummer "1 op een miljoen", met Babet. Metejoor maakt Nederlandstalige popmuziek.

Joris Van Rossem, zoals de zanger heet, combineerde zijn muziekcarrière tot voor kort met een job als leerkracht. Sinds het begin van dit schooljaar gaat hij voluit voor de muziek. Intussen is zijn debuutplaat uit, en neemt hij binnenkort deel aan "Dancing with the Stars" op Play4. 

"Je zou Metejoor de nieuwe Niels Destadsbader kunnen noemen", zegt VRT-muziekcoördinator Gerrit Kerremans daarover. "Ze maken gelijkaardige muziek en hebben hetzelfde doelpubliek."

Eerste postume MIA?

Een opvallende nominatie in de categorie "auteur/componist" is die voor wijlen Stefaan Fernande. Fernande overleed in september,  en is het brein achter verschillende grote Nederlandstalige hits, zoals "Porselein" van Yasmine of "Nobelprijs" van Clouseau. Hij is dit jaar genomineerd omdat hij het nummer "Vuurwerk" van Camille schreef: een nummer dat ook kans maakt op een MIA.

In zijn lange carrière heeft Fernande voor verschillende artiesten nummers gemaakt. Hij was één van de weinige voltijdse songschrijvers in ons land, die daarvan kon leven. Drie jaar geleden werd hij opgenomen in de Radio 2 Eregalerij, als erkenning voor wat hij voor de Vlaamse muziekwereld heeft betekend. Als Fernande deze MIA wint, dan is hij de eerste die zo'n prijs postuum in de wacht sleept.

Hit van het jaar 2020 én 2021 uitgereikt

Uitzonderlijk dit jaar is dat er één prijs twee keer wordt uitgereikt: "Hit van het jaar", omdat de MIA's voor het jaar 2020 door de coronacrisis werden geschrapt. Zowel voor "Hit van het jaar 2020" als voor "Hit van het jaar 2021" zijn er vier kanshebbers, waaruit het publiek zijn favoriet kan kiezen. 

"Wat meteen opvalt: er werden meer Nederlandstalige nummers genomineerd dan anderstalige, én samenwerkingen tussen artiesten vallen duidelijk in de smaak", zegt VRT-muziekcoördinator Gerrit Kerremans. 

De kanshebbers op de "Hit van het jaar 2020":

 • "Kom wat dichterbij": Regi ft. Jake Reese & OT
 • "Love to go": Lost Frequencies & Zonderling ft. Kelvin Jones
 • "Nooit alleen": Niels Destadsbader
 • "Oui ou non": Angèle

De kanshebbers op de "Hit van het jaar 2021":

 • "1 op een miljoen": Metejoor ft. Babet
 • "Fever": Dua Lipa ft. Angèle
 • "Nu wij niet meer praten": Jaap Reesema & Pommelien Thijs
 • "Vuurwerk": Camille

Een overzicht van de genomineerden per categorie. Iedereen kan tot 12 december zijn stem uitbrengen via de website van de MIA's.  De winnaars van de Lifetime Achievement Award en de Sector Lifetime Achievement award worden later bekendgemaakt:

 • Album: Balthazar ("Sand"), Bart Peeters ("De kat zat op de krant"), Regi ("Vergeet de tijd"), Sylvie Kreusch ("Montbray")
 • Alternative: Balthazar, Meskerem Mees, Sylvie Kreusch, Whispering Sons
 • Dance: Charlotte de Witte, Compact Disk Dummies, Lost Frequencies, Regi
 • Doorbraak: Camille, Meskereem Mees, Metejoor, Naima Joris
 • Groep: Balthazar, Bazart, Clouseau, Whispering Sons
 • Hiphop/R&B: Lous and the Yakuza, Tourist LeMC,  Yong Yello, Zwangere Guy
 • Nederlandstalig: Bart Peeters, Brihang, Metejoor, Zwangere Guy
 • Pop: Angèle, Bazart, Oscar and the Wolf, Stromae
 • Solo man: Bart Peeters, Metejoor, Stromae, Zwangere Guy
 • Solo vrouw: Angèle, Camille, Meskerem Mees, Sylvie Kreusch
 • Vlaams populair: Belle Perez, Christoff, Helmut Lotti, Willy Sommers
In deze 6 categorieën kiest de muzieksector een winnaar:
 
 • Artwork: Admiral Freebee ("The Gardener"), Balthazar ("Sand"), STUFF. ("T(h)reats"), Sylvie Kreusch ("Montbray")
 • Auteur/componist: Angèle, Meskerem Mees, Stefaan Fernande (+), Zwangere Guy
 • Live act: Balthazar, Bart Peeters, Regi, Zwangere Guy
 • Muzikant: Hans Francken, Mattias De Craene, Lander Gyselinck,  Mauro Pawlowski
 • Producer: Dijf Sanders, Jasper Maekelberg, Regi, Jo Francken & Pieterjan Maertens
 • Videoclip: Angèle ("Bruxelles je t'aime"), Brihang ("Ver weg"), Charlotte Adigéry ("Bear With Me (And i'll stand bare before you)"), Stromae ("Santé")

Meest gelezen