©JGI/Jamie Grill/Blend Images LLC

Coronabesmetting bij zwangere vrouwen kan baby in zeldzame gevallen fataal worden

Bij zwangere vrouwen die besmet raken met het coronavirus, kan de ongeboren baby in zeldzame gevallen in levensgevaar komen. Dat zeggen gynaecologen van het Erasmus MC in Rotterdam. In dat ziekenhuis zouden sinds juli al zeker 13 baby's dood zijn geboren, omdat de moederkoek van de moeder aangetast was door het coronavirus. Ook in ons land zijn er gevallen bekend.

Onderzoekers van het universitair Medisch Centrum Erasmus in Rotterdam hadden begin dit jaar al vastgesteld dat de moederkoek of placenta van zwangere vrouwen kan worden geïnfecteerd door het coronavirus na een besmetting. Daardoor kan de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar het ongeboren kind worden bemoeilijkt, waardoor de foetus in levensgevaar kan komen.

Uit verder onderzoek blijkt nu dat er om die reden sinds juli dit jaar al zeker 13 baby's zijn overleden voor de geboorte, in het gebied rond Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

"Bij alle dertien moeders was de placenta beschadigd door het coronavirus", zei gynaecoloog en onderzoeker Sam Schoenmakers gisteren aan de Nederlandse krant De Volkskrant. "Dat is ongelooflijk veel. Er is geen andere infectieziekte die in zo’n korte periode zoveel sterfte bij ongeboren baby’s veroorzaakt in onze regio."

Opvallend: alle dertien moeders waren niet gevaccineerd en hadden slechts milde symptomen. Sommigen wisten niet eens dat ze besmet waren.

Ook in het UZ Gent hebben ze al vroeg- en doodgeboortes meegemaakt als gevolg van een coronabesmetting bij de mama. Bekijk de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Ook in ons land vroeg- en doodgeboortes door corona

Ook in het UZ Gent zijn er al baby's doodgeboren door het coronavirus. "Als we de placenta's analyseren zien we specifieke afwijkingen ter hoogte van de placenta", zegt gynaecoloog Isabelle Dehaene. "Het virus maakt echt een deel van de placenta stuk. Als het om een aanzienlijke oppervlakte gaat, kan dat in zeldzame gevallen leiden tot een doodgeboorte."

Overgrote deel zwangere vrouwen die in deze golf nog op intensieve belanden, zijn niet gevaccineerd

Isabelle Dehaene, gynaecoloog UZ Gent

En ook in het AZ Maria Middelares in Gent zijn er het voorbije half jaar enkele baby's voor de geboorte overleden. Ook daar zagen de gynaecologen dat de moederkoek aangetast was door het coronavirus.

Gynaecologen roepen daarom zwangere vrouwen al langer op om zich laten vaccineren. "Het overgrote deel van de zwangere vrouwen die in deze golf nog op intensieve zorg belanden, zijn niet gevaccineerd", zegt professor Dehaene.

"Vrouwen hebben sowieso al een kleiner longvolume tijdens de zwangerschap. Ze lopen dus ook meer risico om invasieve beademing nodig te hebben. Als we de moeder dan niet goed kunnen beademen, dan kan het zijn dat we moeten overgaan tot een vroegtijdige keizersnede. Dat is al meermaals gebeurd."

"Er is altijd ook een grotere kans op tromboses tijdens de zwangerschap. Als daar nog een coronabesmetting bij komt, wordt de kans nog eens zoveel keer vergroot", zegt Dehaene.

"Maar we mogen wel fier zijn, want er zijn in ons land heel veel zwangere vrouwen gevaccineerd", zegt Isabelle Dehaene. "Zeker als je vergelijkt met de ons omringende landen."

Er zijn in ons land geen officiële cijfers van hoeveel zwangere vrouwen op intensieve zorg terechtkomen, of overlijden, na een corona-infectie. De cijfers van het aantal vroeg- en doodgeboortes na een coronabesmetting in ons land worden op dit moment nog geanalyseerd.

In april bleek uit een internationale studie bij 2.130 vrouwen dat zwangere vrouwen die besmet worden met het coronavirus 20 keer meer risico lopen om te overlijden dan zwangere vrouwen die niet besmet worden. Toch blijft de kans op overlijden relatief klein. In de studie ging het om 11 overlijdens op 706 zwangere vrouwen met COVID-19, ofwel 1,56 procent. 

Meest gelezen