Oud papier ophalen brengt nu meer op: "Prijs papier en karton gestegen met 50%"

Afvalintercommunale Limburg.net krijgt nu een pak meer geld voor oud papier. Dat komt omdat de prijzen voor papier en karton de afgelopen maanden gestegen zijn met meer dan 50 procent. Veel mensen bestellen spullen online en bij het thuisbezorgen ervan, wordt door pakjesdiensten veel karton gebruikt.

De intercommunale krijgt tegenwoordig een pak meer geld voor oud papier. Momenteel gaat het om een stijging van ruim 20 euro per ton. "Normaal begroten we elk jaar een opbrengst van 80 euro per ton maar in volle coronacrisis  is dat gezakt tot 40 euro per ton", zegt Kris Somers van Limburg.net. "Ik heb zelfs momenten geweten dat we geld moesten bijleggen om van het papier af te geraken. Maar vandaag zitten we vlot boven de 100 euro per ton en we zamelen ongeveer zo'n 50.000 ton papier in." 

De pakjesdiensten verpakken alles en daarbij wordt er veel karton gebruikt

Kris Somers, Limburg.net

Omdat er meer karton wordt ingezameld de laatste tijd, stijgt het volume wel maar daalt het totale gewicht want karton is minder zwaar dan papier. En dat brengt dan weer extra kosten met zich mee. "De pakjesdiensten verpakken alles bijzonder goed om beschadigingen te voorkomen en daarbij wordt er veel karton gebruikt", legt Somers uit. "Anderzijds vermindert het aandeel zwaar papier want de tendens is dat meer en meer kranten en magazines op tablets gelezen worden. En dat is belangrijk voor onze ophaalkosten, want als je evenveel wagens moet inzetten voor minder gewicht, gaat de ophaling per ton duurder worden."

Meest gelezen