Beeld: Felixarchief

"Molen moet op Sint-Anneke blijven": 3.000 mensen tekenen petitie tegen verhuizing naar Hoboken

Heel wat mensen zijn tegen de plannen van het stadsbestuur om de historische molen af te breken op het Sint-Annastrand op Linkeroever. De actievoerders overhandigden een petitie aan bevoegd schepen Annick De Ridder (N-VA). De stad wil de molen naar Hoboken verhuizen.

Sinds 1937 staat er een historische graanmolen aan het SInt-Annastrand op de Antwerpse Linkeroever. De huidige Antwerpse bestuurscoalitie schreef in zijn bestuursakkoord dat het wil onderzoeken of de molen naar Hoboken kan verhuizen. Daar kan hij een toeristische rol krijgen in de versterking van het verhaal rond Nello en Patrasche, erg populair bij Japanse toeristen. De mogelijke verhuizing heeft ook te maken met de opmaak van een nieuw plan voor de zone rond het Sint-Annastrand. Dit najaar wordt er duidelijkheid verwacht.

Het geld voor de verhuizing kan beter geïnvesteerd worden in een belevingscentrum rond de molen

Herman Vercammen, molenaar

Ruim 3.000 Antwerpenaren zijn alvast tegen die verhuizing. Voor de start van de Antwerpse gemeenteraad overhandigden ze een petitie aan Annick De Riddder (N-VA) schepen voor stadsontwikkeling. "Die molen is onlosmakelijk verbonden met de beleving van Sint-Anna plage. Hij hoort daar thuis", zegt Greet Plomteux, één van de actievoerders. "De molen trekt toeristen aan. Volgens ons moet hij ingezet worden als educatieve plek voor scholengroepen die het ambacht van molenaar willen leren kennen, of geïnteresseerd zijn in de evolutie van windenergie." Ook de huidige molenaar Herman Vercammen steunt de petitie.

Limburgse molen

De molen die nu uitkijkt op de Schelde komt eigenlijk uit Limburg. Hij is in 1775 gebouwd in het Limburgse Kwaadmechelen. Daar moest hij verdwijnen voor  de aanleg van het Albertkanaal. De korenmolen werd in 1937 overgebracht naar het Sint-Annastrand en kwam terecht op het dakplatform van een horecapaviljoen. De molen is een beschermd monument.

Meest gelezen