Veljkovic. Archieffoto ter illustratie.

Zwarte boekhouding in dossier van spijtoptant Veljkovic lekt uit: onder meer Leekens, Van Holsbeeck en Leko genoemd 

In het voetbaldossier "Operatie Zero" heeft onze redactie het memorandum kunnen inkijken met daarin de verklaringen van spijtoptant Dejan Veljkovic. De voormalige spelersmakelaar maakt daarin namen van trainers en bestuurders bekend die geld zouden ontvangen hebben bij het afsluiten van transfers. Bij die namen onder meer ex-Anderlechtbestuurder Herman van Holsbeeck en trainers Georges Leekens en Ivan Leko. Een van de grootste ontvangers zou Thierry Steemans geweest zijn, de voormalig financieel directeur bij KV Mechelen.

In het voetbaldossier "Propere Handen", of ook bekend als "Operatie Zero", keurde de kamer van inbeschuldigingstelling vorige week het memorandum rond de spijtoptantenregeling van spelersmakelaar Veljkovic goed. Onze redactie heeft het arrest daarover kunnen inkijken, daar zijn fragmenten van de vele verklaringen en zwarte boekhouding van Veljkovic in opgenomen. Er zijn ook namen en bedragen in te lezen van bekende trainers en bestuurders binnen de voetbalwereld, over wie Veljkovic zegt dat hij er geld heeft aan gegeven voor bepaalde transfers. 

Veljkovic beschuldigt mijn cliënt enkel om zijn eigen hachje te redden

Joris Van Cauter, advocaat van Thierry Steemans

Zo verklaart Veljkovic dat een van de grootste ontvangers Thierry Steemans was, in zijn rol als financieel directeur van KV Mechelen. Steemans zou ongeveer 260.000 euro effectief ontvangen hebben voor de hulp bij 14 transfers. Maar ook de naam Georges Leekens passeert, als trainer van Club Brugge zou hij tussen de 5.000 en 10.000 euro hebben gekregen voor 1 transfer. Ook voormalig Club-trainer Ivan Leko en Herman Van Holsbeeck, ex-topman bij Anderlecht, zouden zich hebben laten betalen voor transfers. Leko zou ruim 34.000 euro hebben gekregen voor 3 transfers, Van Holsbeeck meer dan 120.000 en enkele dure horloges voor 4 transfers. Sommigen van hen werden in het verleden al opgepakt en verhoord. 

"Het gerecht hecht veel geloof aan de verklaringen van Veljkovic. Want als blijkt dat hij liegt, dan verliest hij zijn deal als spijtoptant", aldus Peter Vandenbempt in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

In totaal zou er voor ongeveer 900.000 euro aan gelden effectief zijn betaald, in het dossier passeren ook nog heel wat andere namen de revue. Heel wat andere bedragen waren beloofd, maar werden niet uitbetaald. De totale som gaat over het miljoen. De verklaringen van Veljkovic werden onderzocht en als geloofwaardig geacht. Mocht blijken dat de informatie van Veljkovic niet klopt, of dat hij informatie zou hebben achtergehouden, kan hij zijn deal als spijtoptant verliezen.

"Operatie Zero" en "het memorandum" in een notendop

Eind 2018 deden politie en parket verschillende huiszoekingen in het kader van een onderzoek naar witwaspraktijken, omkoping en matchfixing in de voetbalwereld. Twee spelersmakelaars, Mogi Bayat en Dejan Veljkovic, werden toen opgepakt. Ze zouden onder tafel trainers en clubs grof geld hebben betaald voor de hulp bij transfers van enkele spelers die de makelaars vertegenwoordigden. De clubs en trainers zouden dat zwart geld ontvangen hebben, enkele van hen werden in het verleden ook al opgepakt voor verhoor. Ook zouden Bayat en Veljkovic betrokken zijn bij de beïnvloeding van bepaalde voetbalwedstrijden, waar onder meer scheidsrechters zouden zijn omgekocht.

Veljkovic besloot een deal te maken met het gerecht, en te praten in ruil voor strafvermindering. Hij werd zo de eerste "spijtoptant" in ons land. Die deal werd vorige week goedgekeurd door de kamer van inbeschuldigingsstelling (KI). In dat arrest van de KI is nu te lezen over wat - en vooral: over wie - Veljkovic zijn boekje heeft opengedaan. Het is voor alle duidelijkheid geen veroordeling, maar wel een soort van samenvatting van wat het gerecht maakt van de verklaringen en zwarte boekhouding van Veljkovic. Op basis daarvan moet het parket gaan beslissen wie ze voor de strafrechter wil brengen in een mogelijk proces. 

Onze redactie probeerde enkele betrokkenen te contacteren. Georges Leekens ontkent in een reactie dat hij geld ontvangen heeft, Van Holsbeeck laat weten dat hij zich in de rechtbank zal verdedigen. Ook Joris Van Cauter, advocaat van Thierry Steemans, zegt dat de verklaringen van Veljkovic niet kloppen. "Zijn verklaringen zijn maar op één vlak geloofwaardig: dat is dat hij zich zelf gedurende jaren schuldig heeft gemaakt aan diverse misdrijven", aldus Van Cauter. "Dat is ten andere het enige dat tot op vandaag in rechte vast staat (...) De heer Veljkovic beschuldigt mijn cliënt enkel en alleen om zijn eigen hachje te redden."

"We moeten van Veljkovic geen messias maken, hij heeft bedrogen en belogen. Mijn cliënt heeft geen schrik om hem in de ogen te kijken", aldus advocaat Walter Van Steenbrugge, die Ivan Leko bijstaat:

Videospeler inladen...

Van Cauter wil ook benadrukken dat hij of zijn cliënt tijdens het opstellen van het memorandum niet gehoord zijn. "Deze beslissing heeft voor mijn cliënt dan ook geen enkel juridisch gezag. Hij heeft na meer dan drie jaar nog altijd niet de kans gekregen om zich te verdedigen tegenover de beschuldigingen. Dat hij zo lang in de pers beschuldigd kan worden van allerlei feiten zonder zich voor een rechter te hebben kunnen verdedigen, is een regelrechte schande", besluit Van Cauter. 

Ook advocaat Walter Van Steenbrugge, die Ivan Leko, bijstaat zegt dat Veljkovic liegt. "We hebben eerder al aangetoond dat meneer Veljkovic derden contacteerde om zijn verzinsels te staven. We kijken uit naar een proces in de rechtbank, zodat we eindelijk gehoord kunnen worden. Ik ben benieuwd als hij daar als getuige in de rechtbank moet komen, wat er van zijn verhaal dan nog overblijft. Mijn cliënt Ivan Leko staat recht in zijn schoenen", aldus Van Steenbrugge. 

Advocaat Kris Luyckx die Dejan Veljkovic verdedigt: "Mijn cliënt zal de laatste 10 à 15 jaar van zijn makelaarsactiviteiten volledig in kaart laten brengen, met andere woorden zijn "volledige boekhouding" opendoen".

Videospeler inladen...

Meest gelezen