Radio 2

Roeselare krijgt in één klap 4 nieuwe CD&V-schepenen: “Het was zo gepland”, verzekert CD&V-voorzitter Sander Braeye

In Roeselare maakt de helft van het huidige schepencollege vanaf 1 januari 2022 plaats voor 4 nieuwe krachten. Het bestuursakkoord had de wissels gepland, maar het is toch nooit gezien in de lokale politiek. “Alles werd goed voorbereid. Het schepencollege verliest misschien heel wat ervaring, maar anderzijds komt er een gezonde brok ambitie in de plaats”, zegt voorzitter van CD&V Roeselare Sander Braeye. 

Griet Coppé, Dirk Lievens en Marc Vanwalleghem zetelen al sinds 1995 in de gemeenteraad. Samen met de drie CD&V’ers neemt ook de schepen van Financiën Henk Kindt (Vooruit) afscheid van het politieke toneel. De wissels zijn geen echte verrassing, want ze stonden neergeschreven in het bestuursakkoord dat werd afgesloten na de verkiezingen van 2018 tussen CD&V, Vooruit en de Open VLD. In september 2022 stapt ook nog een vijfde schepen op: dan zal CD&V’er José Debels plaats ruimen voor de huidige voorzitter van de gemeenteraad Piet Delrue (Open VLD). 

Ervaring combineren met jeugdige ambitie

Het adagio “never change a winning team” is duidelijk niet van toepassing op de politieke situatie in Roeselare. Maar de partij die met 18 zetels van de 39 als overwinnaar uit de laatste verkiezingen kwam, kan zich natuurlijk wel wat permitteren. “Met burgemeester Kris Declercq en eerste schepen Nathalie Muylle hebben we nog veel ervaring in de ploeg en de nieuwkomers hebben ambitie en capaciteiten genoeg om de klus de komende jaren te klaren”, zegt voorzitter Sander Braeye overtuigd. “De wissels werden doorgevoerd met het oog op een continue vernieuwing en verjonging in de CD&V-ploeg. De voorbije drie jaar zijn goed verlopen, het bestuursakkoord werd al voor een stuk uitgevoerd. Alles loopt volgens plan, om maar een voorbeeld te noemen:  schepen Griet Coppé beloofde 100 km nieuwe fietspaden in deze legislatuur. En zie, bij haar afscheid werd daar al de helft van gerealiseerd”

Radio 2

Nieuwe schepenen

Het CD&V-partijbestuur keurde de vernieuwingsoperatie goed, de namen werden plechtig bekend gemaakt in de ridderzaal van het kasteel van Rumbeke. Stefaan Van Coillie, Mieke Vanbrussel, Francis Debruyne en Matthijs Samijn zetelen vanaf 1 januari in het schepencollege. “Stuk voor stuk mensen die meer dan 1000 voorkeurstemmen haalden tijdens de vorige verkiezingen”, zegt  Braeye. “Ze hebben dus zeker een politiek draagvlak”. Thomas Witdouck, Stephanie Davidts, Thierry Bouckenooghe en Peter Patteeuw nemen hun plaats in als gemeenteraadslid. Huidig gemeenteraadslid Caroline Martens wordt de nieuwe fractieleider voor de CD&V in de Roeselaarse gemeenteraad. 

Meest gelezen