Aanrandingszaak loopt een half jaar vertraging op door slechte communicatie tussen politie van Brugge en Dendermonde

De politie van Brugge vindt het jammer dat de politie van Dendermonde geen informatie heeft doorgegeven over een aanrandingszaak. "Dat hebben we wel gedaan", klinkt het bij de politie van Dendermonde. De daders zijn in elk geval gevat, maar door de slechte informatiedoorstroming heeft dat 6 maanden geduurd. Toen de Brugse politie op de hoogte was, kon ze de daders in enkele uren oppakken. 

Het gaat om feiten uit het voorjaar. In het station van Brugge hebben twee jonge mannen een meisje aangerand. Het meisje deed daarvan aangifte bij de politie in Dendermonde, waar ze woont.  Maar die aangifte is niet bij de politie in Brugge geraakt. Die zag pas de voorbije zondag op VTM dat de politie van Dendermonde met die zaak bezig was. "We zijn onmiddellijk aan de slag gegaan," zegt korpschef Dirk Van Nuffel van de Brugse politie, "en binnen het uur wisten we over wie het ging. Wij waren niet op de hoogte, de foto's van de verdachten waren niet in ons bezit." De politie van Dendermonde betreurt de reactie van de collega's. "Hier wordt niemand beter van", klinkt het bij korpschef Patrick Feys van Dendermonde. Hij zegt dat de info "via de geijkte weg van het parket" is doorgegeven. 

Hier wordt niemand beter van
Korpschef Feys van Dendermonde

Hoe kan dit?

Korpschef Feys van Dendermonde legt uit hoe de zaak is opgevolgd: "Het meisje heeft aangifte gedaan, onze mensen hebben die klacht genoteerd en gemeld aan het parket. De gebruikelijke gang van zaken is dat we dan een intern opsporingsbericht maken dat via de federale politie wordt verspreid. Normaal gezien is die informatie ook in West-Vlaanderen en dus in Brugge verspreid geweest. Misschien is dat bij de collega's van Brugge niet opgevallen? De politie van Brugge had toegang tot de opsporingsfoto's van de verdachten".

Jammer voor het slachtoffer dat het zo lang heeft geduurd
Korpschef Van Nuffel van Brugge

"Er zijn fouten gebeurd op het parcours"

"Misschien hadden we beter met elkaar gebeld," bedenkt Feys, "maar het ging om een gebeurtenis in het station. Dan is het zoeken wie bevoegd is, de spoorwegpolitie, de lokale Brugse politie? Zijn die daders van Brugge of van een andere politiezone? Daarom leek het ons beter om de info via de geijkte manier door te sturen".

Korpschef Van Nuffel stelt dat er "fouten gebeurd zijn op het parcours. De zaak is aan de politie van Dendermonde toevertrouwd, terwijl dat beter aan Brugge was gedaan want wij kennen jongeren die zich bezondigen aan ongepast gedrag." Het parket wijst de zaken aan de politiediensten toe. Het verdere onderzoek gebeurt nu door de politie van Brugge. 

Beter laat dan nooit

Beide korpschefs benadrukken dat het goed is dat de daders gevat zijn. "Het is gebeurd in april, maar we hebben de zaak wel degelijk opgevolgd", zegt Dendermonde. "De daders hadden sneller opgepakt kunnen zijn," zegt Brugge, "maar ze zijn gevat, alleen jammer voor het slachtoffer dat het zo lang heeft geduurd. De informatie is ergens blijven steken."

Meest gelezen