Damso, Lost Frequencies en Angèle: deze Belgische artiesten eindigen dit jaar hoog in jullie Spotifylijstjes

December is lijstjesmaand en naar jaarlijkse gewoonte bijt muziekstreamingdienst Spotify de spits af met "Spotify Wrapped", een overzicht van de meest beluisterde artiesten, albums en nummers. Wij richten onze blik op de cijfers uit eigen land en onze Belgische artiesten en daar springt vooral de Brusselse rapper Damso eruit. Ook zangeres Angèle en dj Lost Frequencies werden dit jaar in België enorm vaak beluisterd via Spotify.

Wie zelf gebruik maakt van Spotify krijgt binnenkort een persoonlijk muziekoverzicht waarin je kan ontdekken welke nummers en artiesten jouw jaar gekleurd hebben. De lijstjes worden aangevuld met leuke weetjes zoals het aantal minuten dat je muziek luisterde of je favoriete genres. Dat overzicht kon je vorige jaren al delen via Snapchat, Twitter, Instagram en Facebook, maar dit jaar komt daar ook TikTok nog bij. 

En Spotify heeft nog een verrassing in petto. Heel wat artiesten hebben dit jaar dankberichtjes opgenomen. Het zou dus kunnen dat je een persoonlijke boodschap mag verwachten van jouw favoriete artiest.

Meest beluisterde artiesten in België

De streamingdienst houdt natuurlijk niet alleen je persoonlijke muziekvoorkeuren bij, maar heeft ook wereldwijd en per land opnieuw de muziektrends mooi opgelijst. Wij nemen de cijfers voor België even onder de loep:

In de top 50 van meest beluisterde artiesten in België vinden we drie Belgische artiesten terug. De Brusselse rapper Damso bekleedt een heel mooie vijfde plaats, de Brusselse dj Lost Frequencies staat op 33 en zangeres Angèle vinden we terug op 48.

 
 1. Justin Bieber
 2. Dua Lipa
 3. The Weeknd
 4. Ed Sheeran
 5. Damso
 6. David Guetta
 7. Drake
 8. Billie Eilish
 9. Pop Smoke
 10. Juice WRLD
 11. Olivia Rodrigo
 12. Ninho
 13. Jul
 14. Taylor Swift
 15. Ariana Grande
 16. XXXTENTACION
 17. Måneskin
 18. Eminem
 19. The Kid LAROI
 20. Lil Nas X
 21. Travis Scott
 22. Coldplay
 23. Doja Cat
 24. Rihanna
 25. Kanye West
 26. Imagine Dragons
 27. Booba
 28. Sia
 29. SCH
 30. Queen
 31. Bruno Mars
 32. PNL
 33. Lost Frequencies
 34. Adele
 35. BTS
 36. Lady Gaga
 37. Naps
 38. Tiësto
 39. One Direction
 40. Jason Derulo
 41. Nekfeu
 42. PLK
 43. Maroon 5
 44. P!nk
 45. J Balvin
 46. Djadja & Dinaz
 47. Black Eyed Peas
 48. Angèle
 49. Lil Kleine
 50. DaBaby

Meest beluisterde albums in België

 1. Olivia Rodrigo - SOUR
 2. Dua Lipa - Future nostalgia
 3. Ed Sheeran - "="
 4. Justin Bieber - Justice
 5. Damso - QALF infinity
 6. Pop Smoke - Shoot for the stars, aim for the moon
 7. The Weeknd - After hours
 8. Måneskin - Teatro d'ira - Vol. I
 9. The Kid LAROI - F*CK LOVE (SAVAGE)
 10. Doja Cat - Planet Her
 11. Billie Eilish - Happier Than Ever
 12. XXXTENTACION - ?
 13. Lewis Capaldi - Divinely uninspired to a hellish extent
 14. SCH - JVLIVS II
 15. Harry Styles - Fine line
 16. Måneskin - Chosen
 17. Angèle - Brol, la suite
 18. Juice WRLD - Legends never die
 19. Ava Max - Heaven & Hell
 20. Pop Smoke - Meet the woo 2

 1. Lil Nas X - MONTERO (Call me by your name)
 2. Olivia Rodrigo - Drivers license
 3. Riton feat. Mufasa & Hypeman - Friday (dopamine re-edit)
 4. Olivia Rodrigo - Good 4 u
 5. Tiësto - The business
 6. The Kid LAROI feat. Justin Bieber - STAY
 7. Måneskin - Beggin'
 8. The Kid LAROI - WITHOUT YOU
 9. Ed Sheeran - Bad habits
 10. Glass Animals - Heat waves
 11. The Weeknd - Blinding lights
 12. Masked Wolf - Astronaut in the ocean
 13. Justin Bieber feat. Daniel Caesar & Giveon - Peaches
 14. Måneskin - I WANNA BE YOUR SLAVE
 15. Dua Lipa & Angèle - Fever
 16. 24kGoldn feat. iann dior - Mood
 17. Joel Corry - Head & Heart (feat. MNEK)
 18. Naps - La kiffance
 19. Lil Nas X feat. Jack Harlow - INDUSTRY BABY
 20. Nathan Evans - Wellerman - Sea Shanty / 220 KID x Billen Ted Remix
 21. Dua Lipa feat. DaBaby - Levitating
 22. The Weeknd - Save Your Tears
 23. Shouse - Love Tonight 
 24. MEDUZA feat. Dermot Kennedy - Paradise
 25. Doja Cat feat. SZA - Kiss me more
 26. Metejoor - 1 Op Een Miljoen
 27. P!nk - Cover me in sunshine
 28. ATB - Your love (9PM)
 29. Duncan Laurence - Arcade
 30. Tate McRae - You broke me first
 31. Måneskin - ZITTI E BUONI
 32. Farruko - Pepas
 33. Camille - Vuurwerk
 34. CJ - Whoopty
 35. Bruno Mars - Leave the door open
 36. Ofenbach feat. Lagique - Wasted Love
 37. Robin Schulz feat. KIDDO - All We Got
 38. Lost Frequencies - Where are you now
 39. Lost Frequencies - Rise
 40. Internet Money feat. Gunna, Don Toliver & NAV - Lemonade
 41. Black Eyed Peas - GIRL LIKE ME
 42. Tom Odell - Another love
 43. Lewis Capaldi - Someone you loved
 44. Jaap Reesema - Nu wij niet meer praten
 45. Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Head, shoulders, knees & toes
 46. HVME - Goosebumps
 47. Joel Corry - BED
 48. Lil Nas X - HOLIDAY
 49. Tones And I - Dance monkey
 50. Majestic - Rasputin

Wereldwijde trends

De Puerto Ricaanse rapper Bad Bunny is voor het tweede jaar op rij de meest beluisterde artiest via Spotify wereldwijd. Hij krijgt in de top 5 gezelschap van de Amerikaanse zangeres Taylor Swift, de Zuid-Koreaanse supersterren van BTS en de Canadese artiesten Drake en Justin Bieber.

Olivia Rodrigo staat met "SOUR" niet alleen in België bovenaan de lijst van meest beluisterde albums op Spotify, maar ook wereldwijd mag ze die titel op haar naam schrijven. Met "Drivers license" prijkt ze ook wereldwijd helemaal bovenaan de lijst van "meest beluisterde nummers" op Spotify.

Olivia Rodrigo ontvangt tijdens de MTV Video Music Awards de prijs voor "song van het jaar" voor "Drivers license"
AP

Meest beluisterde album:

 1. Olivia Rodrigo - Sour

Meest beluisterde nummers:

 1. Olivia Rodrigo - Drivers license
 2. Lil Nas X - MONTERO (Call me by your name) 
 3. The Kid LAROI ft. Justin Bieber - STAY 

Damso: controversiële Brusselse rapper

Van alle Belgische artiesten werd Damso dit jaar het meest beluisterd op Spotify in ons land. De Brusselse rapper staat op de vijfde plaats in maar liefst twee lijstjes: "Meest beluisterde artiesten in België" én "meest beluisterde albums in België". 

De 29-jarige Damso is geboren in Kinshasa als William Kalubi en verhuisde toen hij negen was met z'n familie naar Brussel. De rapper is vooral populair in Franstalig België en kent ook in Frankrijk succes sinds zijn samenwerking met de Franse superster Booba. 

Damso bracht ondertussen vier albums uit en allen waren ze een immens succes in zowel België als Frankrijk. Met zijn derde plaat, "Lithopédion", won Damso in 2019 zelfs de prijs voor beste rapalbum van Frankrijk op de Victoires de la musique. 

De Brusselse rapper lag in het verleden meermaals onder vuur voor zijn vrouwonvriendelijke en respectloze teksten. In 2018 had de voetbalbond aangekondigd dat Damso het WK-lied voor Rusland zou maken, maar na heel wat publieke druk werd de samenwerking stopgezet.

Lost Frequencies: Eerste Belgische solo-artiest in Top 50 van Spotify wereldwijd

Naast Damso vinden we nog twee Belgische artiesten in de top 50 van "meest beluisterde artiesten in België". Lost Frequencies bekleedt in dat lijstje plaats 33. Ook in de top 50 van "meest gestreamde nummers in België" vinden we de Brusselse dj twee maal terug met "Where are you now" (38) en "Rise" (39).

Lost Fequencies is de artiestennaam van Brusselaar Felix De Laet (27). Hij brak in 2014 in ons land én internationaal door met "Are you with me". De single bereikte niet alleen in ons land, maar ook in onder meer Australië, Zweden, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de eerste plaats in de hitlijsten. Hij was de eerste Belg die in de Britse hitlijst op één stond.

Ook daarna blijft Lost Frequencies in binnen- en buitenland scoren. Singles als "Reality", "Beautiful life", "Crazy" en "Melody" werden internationale successen. Hij werkt samen met sterren als Netsky, James Blunt en Aloe Blacc en artiesten staan te popelen als hij hun nummer onder handen neemt voor een remix.  

"Where are you now" dook in september overigens al op in de top 50 van Spotify Global, dat is de lijst met liedjes die momenteel wereldwijd het meest afgespeeld worden via de muziekstreamingdienst Spotify. Lost Frequencies is de eerste Belgische solo-artiest die daarin slaagt.

Angèle: van influencer tot wereldster

Angèle is de enige vrouwelijke Belgische artieste die we terugvinden in de top 50 van "meest beluisterde artiesten in België", ze prijkt er op plaats 48. Met haar meest recente album, "Brol, la suite", het vervolg op haar debuutplaat "Brol", bekleedt  ze ook een mooie 17e plaats in de lijst van "meest beluisterde albums in België". Het album bevat negentien nummers, de twaalf originele songs die ook op "Brol" staan, aangevuld met een herwerking en zes volledig nieuwe nummers.

Ook in de lijst van "meest beluisterde nummers" vinden we Angèle terug. "Fever", haar nummer 1-duet met niemand minder dan Dua Lipa, momenteel een van de populairste supersterren van deze planeet, staat op plaats 15 in die lijst. Het nummer staat overigens op het album "Future Nostalgia", dat in het Spotify-jaaroverzicht dan weer de tweede plaatst bezet van "meest beluisterde albums in België", ook daar een Belgisch tintje dus.

Angèle heeft zich op korte tijd ontpopt tot dé Belgische artieste van het moment. Eind 2017 was Angèle Van Laeken nog influencer van hoofdberoep en bracht ze haar debuutsingle "La loi de Murphy" in eigen beheer uit. Een liedje later was ze een superster in België en Franstalig Europa.

De zangeres is ondertussen goed voor meer dan 1,5 miljoen verkochte platen, 8 MIA-awards, 3 Victoires De La Musique (belangrijkste muziekprijzen in Frankrijk) en een MTV-award. Onlangs verscheen er ook een Netflix-documentaire over haar leven en muziekcarrière. 

Op 21 oktober liet Angèle haar nieuwste single "Bruxelles je t'aime" op het publiek los en een week later kondigde ze ook de release van het volledige album "Nonante-cinq" aan, een verwijzing naar haar geboortejaar 1995. Dat album verschijnt op 10 december 2021. 

Meest beluisterde podcasts in België

Spotify houdt tot slot ook nauwgelet bij welke podcasts we beluisteren via het platform. In de top 5 van "meest beluisterde podcasts in België" vinden we maar liefst vier Vlaamse producties terug. Enkel de Amerikaanse stand-upcomedian Joe Rogan wist zich daar mee aan de top te wringen. 

Meest gelezen