Filip Claeys van De Jonkman in Brugge met de keukenmedewerkers van Vork
Radio 2

Sterrenchef Filip Claeys geeft workshop aan medewerkers volksrestaurant

Vandaag geeft tweesterrenchef Filip Claeys van restaurant De Jonkman in Brugge een workshop in Kortrijk aan de keukenmedewerkers van Vork. Het Kortrijkse buurtrestaurant pakt op 23 en 24 december uit met een feestelijk kerstmenu. “Vandaag leggen we de basis tijdens de workshop zodat ze met Kerstmis alleen aan de slag kunnen.” 

Filip Claeys is medeoprichter van NorthSeaChefs, koks die bij voorkeur werken met vers gevangen vis uit de Noordzee. Met zijn keukenteam van De Jonkman werkte hij een kerstmenu uit speciaal voor het volksrestaurant Vork. Vork geeft mensen die moeilijk aan de bak raken op de arbeidsmarkt, een zinvolle job en een opleiding als keuken- of zaalpersoneel voor de horeca. Het is een van de buurtrestaurants die samen met een 30-tal andere sociale organisaties (afhaal)maaltijden aanbieden voor het eindejaar via Buurtopjebord.be.

Radio 2

“Catch of the day”

Filip Claeys heeft vandaag vlaswijting meegenomen, een vis verwant aan de kabeljauw. “Vers gevangen en vanmorgen gekocht aan de vismijn. Mensen moeten leren eten wat de visser vangt, eerder dan de visser laten vangen wat ze willen eten. Voor mij is dit dus ook een manier om de boodschap van de NorthSeaChefs uit te dragen”, zegt chefkok Filip Claeys. “De kans is groot dat er op 23 en 24 december met een andere vissoort wordt gewerkt. Maar dat is geen probleem, de bereiding van vandaag is voor heel wat vissen bruikbaar.”

De bereiding van vandaag is voor heel wat vissen bruikbaar.

Filip Claeys, tweesterrenchef De Jonkman

Opleidingsrestaurant

Het volksrestaurant werkt met 3 tarieven, afhankelijk van de portemonnee van de mensen. “Iedereen kan bij ons de voeten onder tafel schuiven en krijgt hetzelfde gerecht voorgeschoteld maar aan een andere prijs”, zegt Charlotte Saesen, kok-instructeur in de keuken van Vork. “Op dit moment leiden we 6 mensen op in de keuken en 3 in de zaal. Ze leren hier de knepen van het vak om later aan de slag te kunnen in de horecasector.”

De workshop door een tweesterrenchef wordt door iedereen geapprecieerd. “Wij geven mensen die weinig of geen kansen krijgen op de arbeidsmarkt een zinvolle opleiding. Zij zorgen in Vork voor betaalbare en lekkere maaltijden voor mensen in de buurt die het wat moeilijker hebben. De workshop van een tweesterrenchef is een belangrijk moment in die opleiding.” 

Wij geven mensen die weinig of geen kansen krijgen op de arbeidsmarkt een zinvolle opleiding

Charlotte Saesen, kok-instructeur van Vork
Radio 2

Buurtopjebord.be

Buurtopjebord.be is een initiatief van HERW!N, een belangenbehartiger van 100 sociale ondernemers die samen 10.000 werknemers aan het werk houden. Zo’n 15 buurtrestaurants in Vlaanderen doen mee aan het initiatief om feestmaaltijden aan de man te brengen via take away of in de zaal. Vork in Kortrijk mikt op ongeveer 200 kerstmaaltijden op 23 en 24 december. Een driegangenmenu van uitstekende kwaliteit opgebouwd rond de vis die op die dag kraakvers wordt geleverd. “Ik heb alle vertrouwen in de afloop eind december, want er zijn hier enkel vaardige chefkoks die alles in goede banen leiden”, zegt Filip Claeys. 

Meest gelezen