(archieffoto)
AFP or licensors

Ziekenhuizen moeten niet-dringende ingrepen meteen met 2 weken uitstellen: "Patiënten dreigen op stoep te belanden"

De ziekenhuizen in ons land moeten alle niet-dringende ingrepen per direct met 2 weken uitstellen om bedden vrij te maken. Dat staat in een rondzendbrief van het overlegorgaan van de overheid, de ziekenhuizen en de experts. Het vraagt ziekenhuizen ook om gesloten bedden op de afdelingen intensieve zorg te heropenen door personeel te verschuiven.

Het is een brief die kan tellen die het Hospital & Transport Surge Capacity Comité, het overlegorgaan van de overheid, de ziekenhuizen en de experts, vanavond aan alle ziekenhuizen van België verspreidt: alle niet-dringende ingrepen moeten per direct met 2 weken worden uitgesteld. Concreet haalt het comité deze 3 types ingrepen aan:

  1. Uitstelbare activiteiten die gebruik maken van intensieve zorg.
  2. Klassieke hospitalisaties die geen gebruik maken van intensieve zorg.
  3. Chirurgische daghospitaalactiviteiten die geen gebruik maken van intensieve zorg.

Levensnoodzakelijke ingrepen en therapieën zoals chemotherapie of dialyse of noodzakelijke revalidatie mogen wel gewoon doorgaan, zegt het comité.

"Het comité vraagt niet dat prioriteit gegeven zou worden aan de ene dan wel de andere pathologie (ziektebeeld, red.)", staat te lezen in de brief. "Het staat echter vast dat de toestroom van covidpatiënten de volgende weken zal aanhouden. We kunnen dit niet meer voorkomen en de nieuwe maatregelen zullen pas laattijdig effect hebben."

Gesloten bedden

Vandaag, 30 november 2021, liggen 3.750 covidpatiënten in de ziekenhuizen van België, zegt het comité voorts. 780 van die patiënten liggen op de afdelingen intensieve zorg. "Tegen 6 december 2021 zullen we waarschijnlijk boven de 900 covidpatiënten op intensieve zorg uitstijgen. Indien er geen kentering komt, bereiken we tegen 10 december 2021 de grens van 1.000 covidpatiënten op intensieve zorg."

Tegelijk zijn volgens het comité 220 bedden op intensieve zorg gesloten, dit door personeelstekorten. Het vraagt de ziekenhuizen om die bedden te openen om niet onder een minimale grens van 800 bedden op intensieve zorg te zakken die volgens het comité nodig zijn om niet-covidpatiënten te kunnen behandelen. Als dat niet kan als volwaardige IC-bedden, dan tenminste als "medium care"-bedden waar patiënten voor of na een ingreep op intensieve zorg terechtkunnen.

Operatiekwartieren en ontwaakzalen

"De situatie in de ziekenhuizen is erg precair", zegt voorzitter Marcel Van der Auwera van het comité aan VRT NWS. "Het wordt moeilijk om covid- of andere patiënten een bed te geven waar ze horen te zijn. Afgelopen nacht hebben we patiënten moeten laten overnachten in ontwaakzalen en spoedgevallendiensten."

"Het is belangrijk dat ziekenhuizen de capaciteit die we hen in de huidige fase 1B vragen (de helft van alle IC-bedden vrijhouden voor covidpatiënten), volledig te kunnen laten uitbouwen. Door personeelstekort kan dat momenteel niet. De enige manier is om personeel van bijvoorbeeld operatiekwartieren of ontwaakzalen richting de afdelingen intensieve zorg te transfereren." 

"Als dat personeel op intensieve zorg aan het werk is, kunnen we de kwaliteit van operatiekwartieren niet meer garanderen. Daarom vragen we de activiteiten daar de komende twee weken tot een minimum terug te schroeven, met onmiddellijke ingang. Door de personeelsuitval is de situatie nu totaal anders dan bij vorige golven."

Kompas

Volgens Margot Cloet van Zorgnet-Icuro is het geleden van de allereerste coronagolf in het voorjaar van 2020 dat ziekenhuizen deze vraag krijgen. "Dan nog vrezen we dat het voor de volgende weken onvoldoende zal zijn", vertelt ze op haar beurt aan VRT NWS. "Uit voorspellingen weten we dat de curves zullen blijven stijgen en dat we over 2 weken opnieuw met het water boven de lippen zullen staan."

"Er moeten keuzes worden gemaakt. Dat is niet alleen de verantwoordelijkheid van ziekenhuizen en artsen, de overheid moet ons hierin begeleiden. Welke patiënten gaan we wel en niet behandelen? Moeten we het onderscheid tussen covidpatiënten en niet-covidpatiënten opheffen zoals in Nederland?" 

"We weten het momenteel niet goed meer, we zijn ons kompas een beetje kwijt. Dit is een oproep aan de bevolking en de overheid. Anders dan in andere golven dreigen we helemaal overkop te gaan en patiënten op de stoep van spoedafdelingen of ziekenhuizen te moeten laten staan."

BEKIJK - Margot Cloet legt in "Laat" uit waarom de nieuwe regels nodig zijn:

Videospeler inladen...

Meest gelezen