Videospeler inladen...

BEKIJK - Verviers, ruim 4 maanden na het noodweer: tekort aan materialen en werklui terwijl grondstoffenprijzen stijgen

In de streek rond Verviers zijn duizenden mensen in de weer om hun woning te renoveren na het noodweer van juli. Hierdoor is er een tekort aan materialen en werklui, terwijl de prijzen stijgen. VRT NWS ging kijken in een straat waar het water 2 meter hoog stond.

Goed nieuws voor Mukadi Yankumba, een inwoner van Verviers die getroffen is door het noodweer van juli: zijn verzekeringsdossier is eindelijk volledig rond en hij kan zijn woning laten renoveren. In de loop van komende lente hoopt hij weer warm en droog te zitten.

BEKIJK - Mukadi Yankumba leidt ons rond in zijn huis:

Videospeler inladen...

"De expert is hier geweest en hij heeft alles bekeken en ingeschat", vertelt Yankumba aan VRT NWS. "We hebben een aannemer gevonden. Die heeft een offerte gemaakt en die hebben we aan de expert overgemaakt. Het is allemaal redelijk en aanvaardbaar geregeld."

Yankumba is niet alleen. In de hele regio zijn duizenden mensen in de weer om hun woning te (laten) renoveren. Hierdoor is een tekort aan materialen en aan werklui ontstaan. De prijzen van grondstoffen en nieuwe toestellen schieten dan ook de hoogte in.

Niemand wil nog werken in België

Sébastien Vanderheyden

Verderop in de straat van Yankumba zijn stukadoors aan het werk. Hun orderboekje is tot juli 2022 gevuld. "We maken onze planning op in functie van het personeel", zegt Akhmed Soulthkanov. "Als we meer volk hadden, konden we meer opdrachten aannemen."

"Niemand wil nog werken in België", vult zijn collega Sébastien Vanderheyden aan. "De jonge Walen willen niet aan de slag in plafonneerwerken of de bouw. Het is een drama."

Met de winter voor de deur en de trage vooruitgang van het werk zullen het allicht nog harde maanden worden. Toch blijft Yankumda optimistisch. "Alles wat hier stond, zijn we kwijt. Maar goed, met de verzekering krijgen we een minimum terug. Het belangrijkste voor ons is het leven."

Meest gelezen