Verwarring rond logies in grote vakantiewoningen

De uitbaters van grote vakantiewoningen zijn verward en ontstemd na de miscommunicatie rond vakantieverblijven. Gezelschappen van meer dan vijftien personen mochten er eerst wel, dan weer niet en dan terug wel onder voorwaarden op vakantie gaan. De uitbaters krijgen veel vragen en annuleringen en eisen duidelijkheid.

Na het Overlegcomité van afgelopen vrijdag werd er met geen woord gerept over grotere gezelschappen, die de volgende weken in vakantiewoningen zouden verblijven. Maar in het Koninklijk besluit een dag later, bleken die groepen plotseling beperkt tot 15 personen. “Na een min of meer normale zomer en najaar konden de grote vakantiewoningen stilletjes aan weer normaal ademhalen”, zegt Stefaan Gheysen, voorzitter van vzw Logeren in Vlaanderen. “De communicatie over deze maatregelen dit weekend was echter verwarrend.” 

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) nuanceerde de regel dat private bijeenkomsten binnen enkel thuis of in een klein toeristisch verblijf van maximaal 15 personen mogen. “Tijdens het middagjournaal werd gezegd dat groepen groter dan 15 personen wel toegestaan zouden worden, maar dat het niet de bedoeling is dat er feestjes worden gehouden”, vult Geysen aan. 

Annulaties

Belangrijk gevolg van deze miscommunicatie is dat het aantal annuleringen door de vierde golf nog sneller toenam en dan vooral bij de grote vakantiewoningen.

"Deze situatie had perfect voorkomen kunnen worden door een overleg met de sectororganisatie", vindt Geysen. De hardnekkige perceptie bestaat immers dat grotere vakantiewoningen vooral gehuurd worden om te feesten. “Niets is minder waar.  De gezelschappen die een grote vakantiewoning huren, bestaan voor de overgrote meerderheid uit families of bevriende koppels die samen met hun gezin op vakantie gaan. Een veilig alternatief”, eindigt Geysen.

Het vakantiehuis van Inge Nollet vlakbij Ieper is pas twee jaar open. Er is ruimte voor maar liefst 32 gasten. Maar sinds de aanscherping van de coronaregels viel meer dan de helft van de reserveringen weg.

Videospeler inladen...

Hoeve Langhof

In Hoeve Langhof in Nieuwmunster zit uitbaatster Leentje Van Cauwenbergh met de handen in de haren. “De hoeve is al vijftien jaar in handen van mijn schoonouders, maar we hebben de zaak recent van hen overgenomen. Het is een woning voor groepen tot 32 personen”, steekt Van Cauwenbergh van wal. “Het ging over groepen van vijftien personen en of kinderen daarin al dan niet worden meegerekend.” Meteen regende het annulaties. “Het gaat om de volgende drie weekends”, weet Van Cauwenbergh. Een serieuze domper zeker omdat de zaak nog maar recent werd overgenomen.

“Ik begrijp dat het moeilijk is om beslissingen te nemen, maar als men een maatregel treft, moet men daar niet op terugkomen.” Om de mensen die annuleren toch nog tegemoet te komen, ontvangen ze een voucher voor een verblijf volgend jaar.

Steunmaatregel

Maar met de kerstvakantie in het vooruitzicht verwacht Van Cauwenbergh een duidelijke communicatie van de overheid. “Dat groepen groter dan 15 personen mogen komen want er zijn al boekingen. Ook die mensen verwachten duidelijkheid. Mocht het niet kunnen, dan hopen we op een steunmaatregel zoals in de vorige periode”, eindigt Van Cauwenbergh. 

Meest gelezen