Vlaamse overheid investeert 20 miljoen euro in nieuwbouw Ziekenhuis Geel 

Vlaams minister voor Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) kwam vandaag met een cheque van 20 miljoen euro naar het ziekenhuis in Geel. Dat gaat renoveren en bouwen. "Er komt een nieuwe pediatrische afdeling, een nieuw chirurgisch dagziekenhuis en een nieuw klinisch lab dat voor de hele regio Kempen zal werken", zegt CEO Jan Flament op Radio 2 Antwerpen. Over 15 tot 20 jaar zal het ziekenhuis samensmelten met dat van Mol. Dit project moet ervoor zorgen dat de overgang vlot verloopt.

"We zijn heel dankbaar dat de minister op bezoek komt en ook een investeringspakket bij zich heeft voor onze regio ter waarde van 20 miljoen euro", zegt CEO Jan Flament. "Daarmee kunnen we een nieuwbouw realiseren. De huidige pediatrische afdeling wordt volledig vervangen door een nieuw kinderziekenhuis en er komen vier extra operatiezalen. Daarnaast zal ook het bestaande gebouw gerenoveerd worden met nieuwe ramen en nieuwe verlichting."

Voor het kinderziekenhuis werd ook al een heel ontwerp uitgedacht. "We gaan eigenlijk een nieuwe planeet bouwen, Planeet Goudgeel. Het is een hele belevingswereld, die er moet voor zorgen dat kinderen minder angst hebben."

We willen absolute topzorg in de regio kunnen blijven realiseren
Jan Flament, CEO Ziekenhuis Geel

Op deze manier wil het ziekenhuis zich volop versterken voor de toekomst. "Ziekenhuis Geel is altijd één van de belangrijkste chirurgische centra in de Kempen geweest. Daar willen we op blijven inzetten. De komende 5 à 6 jaar moet het aantal zalen voor ingrepen dan ook stijgen van 12 tot 18. Daarnaast zetten we in op innovaties. Dit jaar wonnen we nog de  jaarlijkse Zorginnovatieprijs van Vlaanderen. We willen hier absolute topzorg in de regio kunnen blijven realiseren."

Overgangsproject

In de toekomst zullen er ook nog maar 3 ziekenhuissites overblijven in de regio in de plaats van 5 nu. "Mol en Geel moeten op termijn op een nieuwe site samenkomen. Dan zijn we wel 15 of 20 jaar verder. Dit project is dus een overgangsfase. Een aantal stukken van het gebouw kunnen echt geen 15 jaar meer mee, zelfs geen 5 jaar. Die moeten we nu dus nog vernieuwen. Dan kan de overgang later op een gezonde en veilige manier gebeuren voor de patiënten."

De nieuwbouw bestaat uit drie verdiepingen die bovenop de vleugel komen, waar het revalidatiecentrum zit. Over drie jaar zou alles klaar moeten zijn.

Meest gelezen