Een medewerker van Promobot werkt aan een levensechte robot.
Promobot

Wil jij het gezicht worden van duizenden robots wereldwijd? Dat kan! En het levert je 175.000 euro op

Het Russische techbedrijf Promobot is op zoek naar een gezicht voor zijn robots die overal ter wereld als assistent zullen werken in hotels, winkelcentra en andere drukke plaatsen. Iedereen boven de 25 kan zich kandidaat stellen. De robotfabrikant zoekt een model dat zijn of haar gezicht en stem gereproduceerd wil zien op mogelijk duizenden robots wereldwijd en is bereid om daarvoor meer dan 175.000 euro neer te leggen.

Promobot, een van de grootste dienstrobotontwikkelaars in Noord- en West-Europa, is op zoek naar een “lief en vriendelijk” gezicht voor duizenden robots. Een Amerikaans bedrijf zou grote aantallen robots besteld hebben om ze tewerk te stellen op drukke plaatsen als luchthavens, winkelcentra en universiteiten in Noord-Amerika en het Midden-Oosten. Het bedrijf wil daarom dat de robots een levensecht gezicht hebben.

Iedereen boven de 25 jaar kan meedingen om het nieuwe gezicht van de robots te worden. Er zijn geen restricties wat gender, leeftijd of ras betreft. Het enige wat kandidaten moeten doen, is een vragenlijst invullen op de website van Promobot. In 2023 zal de robot, mét gezicht van de winnaar of winnares, ingeschakeld worden door het Amerikaanse bedrijf.

Bij een potentiële overwinning komt wel heel wat kijken: om de uiterlijke kenmerken op punt te stellen, zal Promobot eerst en vooral een 3D-model van het gezicht en lichaam van de winnende deelne(e)m(st)er maken. Daarna zal de gelukkige minstens 100 uur zijn of haar handen vol hebben met het inspreken van teksten zodat de robot over voldoende materiaal beschikt om met klanten te communiceren. De winna(a)r(es) zal ten slotte ook een verklaring moeten ondertekenen waardoor het bedrijf voor onbepaalde tijd zijn of haar uiterlijk mag blijven gebruiken. 

Giomiq, het bedrijf dat de definitieve knoop moet doorhakken, gaf in een persbericht toe dat het niet evident is om de rechten over je gezicht voor eeuwig weg te geven. Ze spreken dan ook van een “potentieel extreem belangrijke beslissing”.

Om niemand af te schrikken en twijfelaars over de streep te trekken, voorziet Promobot dan ook een stevige som voor de winnaar: wie de rechten van zijn of haar gezicht en stem afstaat, wordt daarvoor beloond met zo’n 200.000 dollar, omgerekend 177.000 euro. 

De nieuwe robot zou erg gelijken op de Robo-C, die Promobot eerder al ontwikkelde:

Meest gelezen