PC Fruit

1.300 kersenbomen moeten gekapt worden in Heers na besmetting met het Little Cherry virus

In Klein-Gelmen, in Heers, moeten 1300 kersenbomen gerooid worden. Ze zijn aangetast door het erg besmettelijke Little Cherry virus en dan is kappen de enige oplossing.

Al een zestal jaren wordt Haspengouw geregeld geteisterd door het Little Cherry virus, maar het is wel de eerste keer dat een volledige plantage moet gerooid worden. Het virus laat zich niet meteen opmerken omdat het de bomen van in de grond aantast. Het manifesteert zich in de oogst: weinig kersen, kleine kersen met een bleke kleur, zwakke vruchten met weinig smaak en een hoekige vorm , en bomen kunnen ook helemaal afsterven. Erger nog, het virus kan van aangetaste naar gezonde bomen worden overgedragen. 

Andere bestemming

In de boomgaard in Klein-Gelmen was het opgevallen dat de kersen niet meer goed waren, het waren er minder en ook duidelijk kleinere vruchten die snel na de pluk openbarsten. Daarom moet de teler nu alle 1300 kersenbomen rooien. Hij wil er in eerste instantie graan zaaien en later perenbomen planten.

Meest gelezen