Sabina Vandeweyer

Boeren trekken uit protest met 500 tractoren naar Geel: "Niet vergeten, zonder boeren, geen eten"

Boeren uit de provincie Antwerpen trekken vandaag massaal naar Geel. Ze vragen aandacht voor de impact van de stikstofregeling op landbouwbedrijven. De toekomst van hun bedrijven wordt daardoor erg onzeker. Ook in de rest van Vlaanderen houden boeren vandaag protestacties. Er wordt veel verkeershinder verwacht.

Vanmiddag kan je de ruime omgeving van Geel maar best vermijden, want rond 13 uur trekken zo'n 500 tractoren in verschillende colonnes vanuit Retie, Turnhout, Herentals en Westerlo naar Geel. Met de actie vragen de boeren aandacht voor de impact van de stikstofregeling op de toekomst van hun bedrijf, want die wordt daardoor erg onzeker. Sabina Vandeweyer van melkveebedrijf Wolkvenhoeve uit Wuustwezel rijdt mee in de protestoptocht: "Niet vergeten, zonder boeren, geen eten" , staat op het spandoek op haar tractor.

"Sinds 25 februari 2021 is er zo goed als geen vergunning meer afgeleverd in de landbouw, noch voor renovatie noch voor uitbreiding van bestaande landbouwbedrijven omwille van de stikstofuitstoot. Er is geen wettelijk kader waarin we kunnen investeren. We weten niet waar we aan toe zijn, dat geeft veel onzekerheid. We weten niet eens of we wel kunnen blijven bestaan", zegt Sabina bij Radio 2 Antwerpen.

"Bovendien worden jaarlijks hectaren landbouwgronden ingepalmd om plaats te maken voor bossen, natuur en nationale parken maar die gronden hebben wij wel nodig om voedsel te produceren voor de lokale bevolking. Vlaanderen is trouwens ook de meest geschikte locatie ter wereld om aan landbouw te doen, want er wordt nergens zo goed gecontroleerd op kwaliteit en dierenwelzijn als hier", zegt ze.

Er is veel onzekerheid, we weten niet eens of we wel kunnen blijven bestaan

Sabina Vandeweyer van melkveebedrijf Wolkenvenhoeve in Wuustwezel

Een van Sabina's dochters zou op termijn graag het melkveebedrijf overnemen: "Zij wil ook gaan boeren, maar over een paar jaar vervalt onze vergunning. Wij moeten nog 15 jaar boeren om onze investeringen terug te betalen en we willen graag een toekomstgericht bedrijf overlaten aan onze dochter", stelt Sabina.

"Het is al vele jaren geleden dat we nog eens met onze tractor op straat zijn gekomen maar de maat is nu echt vol. We vragen enkel zekerheid voor de toekomst, zodat we verder kunnen blijven boeren, zodat er ook lokaal voedsel op ons bord komt", zegt ze.

Ze vraagt dan ook begrip voor de actie, ondanks de verkeershinder die ze zal veroorzaken in de ruime omgeving van Geel. "Als je ons vandaag tegenkomt, zwaai dan eens vriendelijk want we kunnen jullie steun goed gebruiken", besluit een vastberaden Sabina.

Meest gelezen