Bom uit WO II ontploft bij station in München, vier gewonden

Er is een bom uit de Tweede Wereldoorlog ontploft op een spoorwegbouwplaats in de Duitse stad München. Daarbij zijn vier mensen gewond geraakt, waaronder één ernstig. Volgens de brandweer gebeurde de ontploffing van de "vliegtuigbom" tijdens werkzaamheden in de buurt van de Donnersbergerbrug, vlak bij het centraal station van München. Het treinverkeer ligt stil in een groot deel van de stad.

Niet-ontplofte bommen uit oorlogstijd worden wel vaker gevonden in Duitsland en leiden tot grote evacuaties, maar de meeste worden door deskundigen onschadelijk gemaakt zonder te ontploffen. De politie zegt dat de bom ontplofte tijdens werkzaamheden in de tunnel bij de brug. Plaatselijke rapporten beschreven een luide knal gevolgd door een grote rookwolk. Een graafmachine werd omvergeworpen door de kracht van de ontploffing.

Politie en hulpdiensten waren massaal aanwezig op de plaats van de explosie

Videospeler inladen...

Hulpdiensten spoedden zich naar het gebied en ook ontmijningsdeskundigen waren snel ter plaatse om de resten van de bom te onderzoeken. Het Duitse spoorwegnet Deutsche Bahn schrapte alle treinritten van en naar het centraal station, maar de politie zegt nu dat sommige langeafstandslijnen al weer in dienst zijn.

Er moet worden onderzocht waarom niemand deze bom eerder heeft opgemerkt

Joachim Hermann, minister van Binnenlandse Zaken

Na de ontdekking van bommen uit de Tweede Oorlog worden meestal hele steden geëvacueerd. Bij grote bouwprojecten in het centrum van München wordt doorgaans veel zorg besteed aan het controleren van oorlogsmunitie. "Er moet worden onderzocht waarom niemand deze bom eerder heeft opgemerkt", zei Joachim Hermann, de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, tegen de Duitse media.

In 2017 moesten 70.000 mensen hun huizen in Frankfurt verlaten toen er een 1,4 ton zware Britse "blockbuster"-bom werd ontdekt.

Meest gelezen