2018 Invision

CNN schorst broer omstreden gouverneur New York

De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft zijn anker Chris Cuomo tot nader order geschorst. De aanleiding tot de maatregel zijn de onthullingen dat hij op journalistiek ongeoorloofde wijze zijn broer Andrew Cuomo had geholpen, toen die als gouverneur van New York beschuldigd werd van seksuele intimidatie van medewerkers. Andrew Cuomo trad vanwege die beschuldigingen in augustus af.

CNN schorste Cuomo nadat de procureur-generaal van New York teksten had vrijgegeven waaruit bleek dat zijn pogingen om zijn broer Andrew ten tijde van de beschuldigingen bij te staan veel verder gingen dan tot dan toe was aangenomen. Zo tonen sms-berichten tussen de CNN-journalist en de assistenten van de gouverneur aan dat Chris aanbood om verklaringen voor zijn broer op te stellen, meer invloed op de verdedigingsstrategie eiste en onderzoek deed naar de vrouwen die zijn broer hadden beschuldigd.

Cuomo had eerder al aan CNN laten weten dat hij zijn broer had bijgestaan toen de beschuldigingen over de gouverneur naar buiten kwamen. Hij bood zijn collega's zelfs zijn excuses daarvoor aan. Destijds bleef het bij een berisping.

Nu is de nieuwszender alsnog tot schorsing overgegaan. Dinsdag lichtte CNN die stap toe in een verklaring: "Toen Chris aan ons toegaf dat hij advies had gegeven aan het team van zijn broer, hebben we publiekelijk erkend dat hij de regels had gebroken. Maar we hadden ook begrip voor zijn unieke positie en begrepen dat hij zijn familie voorop had gesteld. Maar deze nieuwe documenten tonen aan dat zijn betrokkenheid groter was dan we voorheen wisten. Daarom hebben we Chris in afwachting van verdere evaluatie tot nader order geschorst."

Meest gelezen