Comedian Han Solo overweegt juridische stappen tegen Facebook na gewiste account voor Sinterklaas-filmpjes: "Dit is censuur"

Han Coucke, die als comedian Han Solo optreedt, overweegt juridische stappen tegen sociale netwerksite Facebook nadat het zijn persoonlijke en professionele account wiste. Dat gebeurde naar aanleiding van enkele filmpjes waarin Solo opduikt als transfluïde Sint en Zwarte Piet vervangen wordt door een Taliban Piet. "Ik ben in shock, dit is censuur". Facebook Benelux belooft een onderzoek als Coucke de beslissing officieel aanvecht. 

"Naar aanleiding van de Sinterklaas-periode wilde ik op mijn sociale media iets origineels doen. Zo ontstond het idee om de klassieke Sint en Piet in humoristische filmpjes te vervangen door een genderfluïde persoon "Sint Sonja" en door een Taliban-piet", vertelt Coucke bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.  Facebook besliste dat de filmpjes ongepast zijn. Couckes persoonlijke en professionele account werden geblokkeerd, goed voor zo'n 50.000 fans. "Het is onbegrijpelijk. Dit is echt bedoeld om te lachen. Ik heb heel wat positieve reacties gekregen, ook vanuit de transgender en de LGBTQ+-gemeenschap. Ik ben in shock."

Ik heb jaren tijd en geld in mijn accounts gestoken, nu kan ik niemand bereiken bij Facebook, ik ben ten einde raad

Comedian Han Coucke

Sinds het moment dat zijn accounts geblokkeerd zijn, probeert Coucke Facebook te bereiken. "Ik heb al alles geprobeerd, er lijkt niemand te kunnen helpen. Het zou te druk zijn door corona." Voor Coucke is de Facebookpagina erg belangrijk om ruchtbaarheid te geven aan zijn projecten, zeker tijdens de coronacrisis. 

"Geen aandacht voor de context"

Coucke begrijpt dat niet iedereen zijn humor even goed kan smaken maar snapt niet dat Facebook zonder enige waarschuwing alles blokkeert. 'Het is verontrustend dat een bedrijf, waarschijnlijk via een automatische screening die geen rekening houdt met de humoristische context, met één druk op de knop alles kan verwijderen.  Coucke is ten einde raad. Want, ook alle andere filmpjes en reacties zijn niet langer beschikbaar."

Facebook speelt zelf voor rechter, zonder dat het een rechterlijke macht is

comedian Han Coucke

Coucke stapt naar de pers om de situatie aan te klagen. "Comedy wordt bedreigd op deze manier. We zitten met een groot probleem als dingen uit de context worden gehaald, als Facebook voor rechter kan spelen zonder dat het een rechterlijke macht is." Hij overweegt nu zelf gerechtelijke stappen als antwoord uitblijft. Facebook Benelux laat alvast in een korte reactie weten dat Coucke, net als elke andere gebruiker, de beslissing kan aanvechten. 'We beloven dat dan ook grondig te onderzoeken",  besluit Tineke Meijerman. 

Bekijk hier één van de Sinterklaas-filmpjes van Han Coucke

Meest gelezen