Videospeler inladen...

Hoe met virus leven op lange termijn? "Basismaatregelen moeten automatisme worden, zoals zout strooien bij vrieskou"

Er komt deze week mogelijk alweer een Overlegcomité om de coronamaatregelen alweer te bekijken. Op twee weken tijd hebben we dan drie overlegcomités achter de rug. Maar wat is de langetermijnvisie en hoe kunnen we mét het virus leven? "We zullen naar een tussenoplossing moeten gaan, waar we een aantal basismaatregelen moeten behouden", zegt infectioloog Erika Vlieghe in "Laat". Die set van maatregelen zouden een automatisme moeten worden. 

Kunnen we mét dit virus samenleven?

"Op lange termijn is dat zeker mogelijk", zegt Infectioloog Erika Vlieghe. Het kan ook zónder paniekvoetbal. "Wat we nu allemaal moeten doen als maatschappij, iedereen voelt dat dat niet oké is, dat het allemaal veel te chaotisch en onvoorspelbaar is. Dat werkt op de zenuwen van iedereen, zowel voor de mensen die de beslissingen moeten nemen als de mensen die de beslissingen moeten ondergaan." 

Volgens Vlieghe moeten we streven naar een duurzame manier om met het virus om te gaan. Dat wil niet zeggen dat we alle maatregelen maar moeten loslaten en het virus zomaar op ons moeten laten afkomen. "Het virus is nog te besmettelijk", zegt Vlieghe. "We spreken hier over maanden of langer en dan wil je de maatschappij zo normaal mogelijk laten functioneren."

Hoe gaan we met dit virus leven?

Erika Vlieghe verwijst bijvoorbeeld naar de coronabarometer. Dat was een systeem dat het risiconiveau van de pandemie moest weergeven en duidelijk moest beschrijven welke maatregelen bij welk niveau hoorden.  

Die tool is  ondertussen in de doofpot gestopt. "Maar voor ons is die niet verdwenen", zegt Vlieghe. "We denken nog altijd aan een systeem dat de epidemiologische toestand zou weergeven en koppelen aan maatregelen om de boel in controle te houden." 

"Als de winter eraan komt, dan ga je winterbanden leggen, dat is ook een automatisme. Dat zouden we met die barometer kunnen invoeren."

Infectioloog Erika Vlieghe

"We hebben die codes eigenlijk nu al, dat zijn de befaamde alarmniveaus van de Risk Assessment Group (RAG)."  Aan het einde van de rit is dat een politieke beslissing om het wel of niet te gebruiken, maar dat is niet zo eenvoudig, zegt Vlieghe. "Dat wil dan zeggen dat er een automatische koppeling zou zijn van beleid aan een epidemiologische situatie." Het pluspunt is dat we dan wel naar een "meer voorspelbare maatschappij" zouden gaan. "Als de winter eraan komt, dan ga je winterbanden zetten, dat is ook een automatisme. Dat zouden we met die barometer kunnen invoeren."

Waarom gebruiken we het dan niet? "Op een bepaald moment was het enthousiasme voor vaccinatie zo groot, dat we dachten dat het dan gedaan ging zijn met de pandemie. We gaan naar een soort tussenoplossing moeten gaan, waar we toch een aantal basismaatregelen gaan moeten behouden."

Wat zijn de basismaatregelen die we op lange termijn moeten hanteren?

"Het dragen van een mondmasker binnen, genoeg afstand houden, investeren in goede ventilatie, voldoende testcapaciteit ter beschikking stellen en in isolatie gaan als je positief test, zijn de basismaatregelen." 

Daarnaast ziet Vlieghe ook de zelftests als een goede tool die we op lange termijn ook nog meer gaan moeten gebruiken. Of er elk jaar nog een boosterprik bijkomt, is nog koffiedik kijken.

Moeten we niet de gezondheidszorg herbekijken om dit aan te kunnen?

"Uiteraard, maar je hebt tijd en energie nodig om dat te doen. Mensen die daarmee bezig zijn, die gaan van golf naar golf en tussen de golven moeten ze hun wonden likken." Het is geen evidente oefening en je kan, volgens Vlieghe, niet zomaar bedden bijzetten." 

"Dat wil niet zeggen dat dat ons moet tegenhouden om daar zorgvuldig over na te denken. We moeten nadenken of we de juiste patiënten naar de juiste ziekenhuizen verwijzen, of we de juiste kwaliteit van zorg leveren." Maar dat kan enkel gebeuren als de druk wat van de ketel is. "Je hebt stabiliteit nodig om daar goed over te kunnen denken."

Bekijk hier het volledige interview in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen