Coronablog - Vandenbroucke wil ook maatregelen in scholen "waar enorme viruscirculatie is", eerste omikrongeval in VS 

Onze zorgsector slaakt de zoveelste noodkreet. Patiënten dreigen op de stoep van spoedafdelingen of ziekenhuizen te blijven staan. De druk is groot met 3.750 covidpatiënten. Vanuit de Vlaamse regering wordt een nieuw Overlegcomité gevraagd om binnenevenementen tijdelijk te verbieden. Volg hier alle updates over de coronacrisis.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ook in de Verenigde Staten nu eerste geval van omikron-variant vastgesteld

In de Verenigde Staten is een eerste coronabesmetting vastgesteld met de erg besmettelijke omikronvariant. De besmette persoon komt uit de Amerikaanse staat Californië en kwam vorige week terug van een reis uit Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de omikronvariant voor het eerst vastgesteld en is daar in een mum van tijd de tot nog toe heersende variant aan het verdringen.

De besmette Amerikaan had milde symptomen en was volledig gevaccineerd, maar had wel nog geen boosterprik gekregen.

De Wereldgezondheidsorganisatie noemt de omikronvariant zorgelijk omdat hij veel mutaties vertoont en op die manier mogelijk veel besmettelijker is én opgebouwde immuniteit door het vaccin of een eerdere besmetting zou kunnen omzeilen. Omikron is al in ruim 20 landen opgedoken, ook in België. 

Minister Vandenbroucke: "Niet alleen evenementen en cultuur, maar ook voldoende sterke maatregelen in het onderwijs"

De kans bestaat dat er de komende dagen opnieuw een Overlegcomité komt om strengere coronamaatregelen te nemen, nog geen week na het vorige Overlegcomité. En dan zullen er ook extra maatregelen in het onderwijs moeten genomen worden, laat federaal minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) verstaan.

Het was Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) die eerder vandaag opriep om snel met een nieuw Overlegcomité te komen. Jambon kijkt daarbij in de eerste plaats naar het annuleren van binnenevenementen. Hij vindt daarvoor steun bij federaal minister Vandenbroucke, maar die wil breder gaan en legt de bal ook in het kamp van de regionale ministers van Onderwijs.

"Als het nodig is om strenger te zijn, dan zullen we strenger zijn. Dan moeten we komen met een pakket dat voldoende breed is, in alle sectoren. Dan moeten we ook opnieuw kijken naar wat er misloopt in het onderwijs waar we een enorme circulatie zien van het virus. Ook jeugdactiviteiten binnen zijn een kruispunt van het virus." 

Vanavond moeten de experten en het Coronacommissariaat in elk geval met een nieuw rapport komen dat de politici moet leiden bij het nemen van beslissingen bij een nieuw Overlegcomité. Het is aan premier Alexander De Croo (Open VLD) om de regeringen bijeen te roepen. 

Beluister de uitleg van minister Frank Vandenbroucke in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Coronacommissaris: "Het zou verstandig zijn de kalmte, sereniteit en discretie te bewaren"

Niet-dringende zorg wordt dan toch niet verplicht uitgesteld in àlle ziekenhuizen

Ziekenhuizen die voldoende bedden voor coronapatiënten op intensieve zorg kunnen voorzien, eventueel patiënten uit andere ziekenhuizen kunnen opnemen én nog altijd niet-dringende zorg kunnen verstrekken aan hun patiënten, mogen dat doen. Dat verduidelijkt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Het Hospital Transport Surge Capacity Committee, kortweg HTSC, liet de ziekenhuizen gisteren via een brief weten dat ze alle niet-dringende zorg met twee weken moeten uitstellen. Om de toestroom van coronapatiënten op te vangen moeten ze zich immers voorbereiden om 60 procent van de bedden op de afdelingen intensieve zorg vrij te maken voor coronapatiënten. Een zware dobber voor veel artsen en ziekenhuizen, bleek gisteren en vandaag uit de reacties.

Het HTSC, dat losstaat van de politiek en bestaat uit onder meer de zorgkoepels, ziekenhuisorganisaties, experten en de administratie volksgezondheid, heeft zich vandaag echter nog eens over de situatie gebogen en heeft de richtlijnen verduidelijkt. Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke moeten de ziekenhuizen de helft van hun IC-bedden voorbehouden aan coronapatiënten, zich voorbereiden op een percentage van 60 procent en ook meewerken aan de solidariteit tussen ziekenhuizen door eventueel patiënten uit andere instellingen over te nemen.

Maar als de ziekenhuizen dat allemaal kunnen garanderen, mogen ze tegelijkertijd ook nog andere niet-dringende zorg leveren aan patiënten, legde de minister uit. Het HTSC heeft dat deze namiddag ook zo gecommuniceerd aan de ziekenhuizen, zei hij.

Geen inbreuken vastgesteld bij eerste controles op verplicht telewerk

Bij de eerste controles op verplicht telewerk is geen enkele inbreuk vastgesteld. Dat meldt minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). Sinds 20 november 2021 is telewerk vier dagen per week verplicht voor iedereen die een functie heeft die zich daartoe leent. Die verplichting wordt zeer goed opgevolgd, blijkt uit de eerste voorlopige controleresultaten.

"Bij de eerste 989 telewerkcontroles, die plaatsvonden tussen 21 en 28 november 2021, werd geen enkele inbreuk vastgesteld", zegt minister Dermagne. Dezelfde werkgevers werden gecontroleerd op de naleving van de coronamaatregelen, zoals social distancing en handhygiëne. Bij zestien van hen werden inbreuken vastgesteld. Dat leidde tot het opstellen van 16 waarschuwingen en 1 boete.

De federale sociale inspectiediensten zullen de komende weken blijven controleren op inbreuken.

Italiaanse antivaxleider "bekeerd" na coronahospitalisatie

Lorenzo Damiano, de leider van de "No Vax"-afdeling in de Italiaanse stad Treviso, heeft zich "bekeerd" en zegt nu in de wetenschap te geloven nadat hij op intensive care was beland door een coronabesmetting. Dat schrijven Italiaanse media.

De 56-jarige Damiano leidde eerder protesten van antivaxers en coronaontkenners in Treviso, een stad ten noorden van Venetië. In september kwam hij met de "Neurenberg #2"-lijst naar de burgemeesterverkiezingen van Conegliano. Volgens hem werden vaccinsceptici behandeld zoals slachtoffers van de Holocaust.

Damiano belandde onlangs met zware coronasymptomen op de intensive care-afdeling. "Na deze periode heb ik een andere visie op de wereld en ga ik me laten vaccineren", vertelde hij aan de Italiaanse omroep Antenna 3.

"Soms moet je door het oog van de naald kruipen om dingen te snappen zoals ze zijn. Ik bedank de ziekenhuisafdeling van Vittorio Veneto, jullie waren fantastisch." Volgens de ziekenhuizen steeg het aantal opnames van niet-gevaccineerden met zeventien procent in Italië.

Omikron al vastgesteld in zeker 23 landen

De omikronvariant van het coronavirus is intussen in minstens 23 landen opgemerkt. Dat laat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO weten. Reizigers weren uit de landen die de variant eerst opmerkten en rapporteerden, is niet de juiste reactie volgens de WHO.

Reizigers voor en na de reis testen of quarantaine opleggen is wel een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de verspreiding van het virus tegen te gaan, klinkt het. In de eerste plaats van de delta-variant, die nu goed is voor bijna alle coronabesmettingen, en automatisch dus ook van de omikron-variant.

“Globaal gezien hebben we een toxische mix van lage vaccinatiegraad en weinig testing”, zegt WHO-directeur-generaal Tedros daarover. Hij roept landen dan ook op om fondsen vrij te maken voor de ACT-accelerator strategie, een wereldwijde samenwerking voor ontwikkeling van en gelijkheid in testing, vaccinatie en behandeling.In maart 2022 zal voor het eerst een nieuw internationaal orgaan samenkomen om te werken aan een verdrag over de preventie en aanpak van pandemieën.

Theatermaker Stany Crets woedend over plannen om binnenevenementen te verbieden

Theatermaker Stany Crets reageert boos op de plannen van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) om binnenevenementen tot 15 december te verbieden. Jambon vraagt dat het overlegcomité daarvoor snel opnieuw bijeenkomt. "Als ze ons vorige week hadden gezegd dat we zouden moeten sluiten, hadden we een pak geld kunnen besparen", zegt Crets.

Nieuwe teststrategie voor gevaccineerden: 1 test op (of rond) dag 5 na hoogrisicocontact

Mensen die gevaccineerd zijn en een hoogrisicocontact hebben gehad, zullen zich dan toch pas op dag 5 na het contact moeten laten testen. Dat heeft Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, gezegd tijdens een persconferentie van het coronacommissariaat. Het is de tweede wijziging in de Belgische teststrategie op minder dan een week tijd.

Concreet zal iedereen die een hoogrisicocontact heeft gehad, nog steeds twee testcodes ontvangen, maar je bent enkel verplicht om de eerste te gebruiken rond de vijfde dag na het contact. Hierdoor wil men het aantal testen verminderen, maar toch de kans op gemiste besmettingen beperken. De code zal geldig zijn van de derde tot de zesde dag na het hoogrisicocontact.

In principe wil dat zeggen dat de persoon die een hoogrisicontact heeft gehad langer in quarantaine zal moeten, tot het resultaat van de pcr-test binnen is. Er is echter een uitzondering: vanaf de vierde dag na het hoogrisicocontact mag je uit quarantaine, indien je dagelijks een (negatieve) zelftest aflegt.

Voor wie niet gevaccineerd is, wijzigt er trouwens niks. Zij moeten zich nog steeds op dag 1 en op dag 7 laten testen.

Meest gelezen