Brussel Mobiliteit

Vlaams minister Peeters over Brusselse plannen: "Eenzijdig rijstroken afbouwen op A12 kan niet"

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) is niet te spreken over de plannen van haar Brusselse collega Elke Van den Brandt (Groen) om de A12 om te vormen tot een groene stadsboulevard met minder rijstroken. "Zomaar rijstroken afbouwen kan niet", antwoordde Peeters in het Vlaams Parlement op vragen over de kwestie. De Open VLD-minister dringt aan op overleg. Als Brussel daar niet op reageert, sluit minister Peeters juridische stappen niet uit.

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) deed eerder deze week haar plannen voor de A12 uit de doeken. Daarin wordt de autostrade omgevormd tot een groene stadsboulevard waarbij er stadsinwaarts maar één van de drie rijstroken zou overblijven. In de vrijgekomen ruimte zou het gewest een groene promenade aanleggen met wandelpaden, een fietssnelweg, een nieuwe tramlijn, een rolschaatspiste en bomen. 

"Dit is Vlamingen koeioneren"

Maar Brussels minister van Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels) liet al verstaan dat hij niet van plan is de nodige vergunning af te leveren. Hij was oorspronkelijk een van de voortrekkers van het project, maar kan zich niet meer vinden in een aantal wijzigingen die Van den Brandt volgens hem zonder overleg zou hebben doorgevoerd. "Naar één rijstrook gaan is de Vlamingen koeioneren. Daar doe ik niet aan mee", liet Smet weten.

Als het overleg niet slaagt, zullen we juridische stappen moeten ondernemen

Lydia Peeters (Open VLD)

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters is er niet mee opgezet. Zij moest de plannen van haar Brusselse collega zelf in de krant lezen, zo zei Peeters vandaag in het Vlaams Parlement. De Open VLD-minister hekelt het gebrek aan overleg over mobiliteitsprojecten die de gewestgrenzen overschrijden. Ze maakte hier vandaag een tweet over, waarop Elke Van den Brandt ook reageerde:

"Zomaar en eenzijdig rijstroken afbouwen, kan niet", zegt Peeters. "Overleg en samenwerking zijn de boodschap." Ze dringt daarom aan op overleg. "Als dat overleg niet slaagt, dan zullen we juridische stappen moeten ondernemen", klinkt het.

Vlaams parlementslid Stijn Bex (Groen) begrijpt niet waarom minister Peeters "compleet uit de lucht valt". "Dit is meermaals aan bod gekomen op het overleg tussen de Brusselse en Vlaamse administratie", aldus Bex.

Meest gelezen