Radio 2

Forest in One Day in Halen: inwoners zullen op 1 dag 5.725 bomen planten

Op 6 februari zal er in de Zandstraat in Halen een nieuw bos worden aangeplant. Het bos dat er eerder stond, moest worden gekapt omdat de bomen ziek waren. Er komen nu bomen in de plaats die beter tegen de opwarming kunnen. De stad Halen rekent voor het aanplanten op de hulp van de inwoners.

Het bos in de Zandstraat in Halen moet het veranderende klimaat aankunnen. Daarom wordt er gekozen voor inheemse bomen, maar ook voor soorten als de moseik. De bomen komen op 2 percelen en de inwoners van Halen mogen zelf één van de bomen komen planten. Dat gebeurt op 6 februari en de stad wil daar een echt evenement van maken, met infostandjes, soep en pannenkoeken met chocomelk. Op die dag zullen ook in Waasmunster en Crisnée bomen worden geplant. In Waasmunster gaat het om 9.400 bomen, in Crisnée om 3.000.

Jane Goodall Institute

De boomplantactie komt er dankzij de steun van het Jane Goodall Institute. Dat is opgericht door de beroemde Britse ethologe en primatologe Jane Goodall. Ze deed onder meer onderzoek naar het leven van chimpansees. Intussen is ze 87 jaar, maar is ze nog altijd bezig met natuurbescherming en dierenwelzijn. 

Forest in One Day is sinds 3 jaar een gezamelijke actie van het Jane Goodall Institute Belgium, Luminus, De Bosgroepen & Sylva Nova. Ze vindt telkens plaats op de eerste zondag van februari op 3 plaatsen in Belgie. Het opzet is om op 3 jaar tijd minstens 36.000 bomen te planten in België en 3.600.000 in Afrika. Voor elke boom die in België geplant wordt, plant het Jane Goodall Institute er 10 in Burundi. Een boom heeft in Afrika een grotere impact dan in Europa. Bomen zorgen daar voor schaduw, beschutting en voedsel voor mens en dier.

Je kan oa. inschrijven via de website Luminus of via de website van Halen.

Meest gelezen