Archief VRT

Geen aparte gemeenteraadscommissie over voortbestaan Tereos in Aalsters centrum

Er komt geen aparte commissie over de toekomst van de zoetstoffen-, zetmeel- en bio-ethanolfabrikant Tereos in Aalst. De fabriekssite ligt in het stadscentrum van Aalst en staat al langer ter discussie. Maar de meerderheid verwerpt het voorstel van oppositiepartijen Groen en CD&V om een aparte commissie samen te stellen die zich over de toekomst van de site moet buigen.

De discussie over de plaats waar Tereos gevestigd is, pal naast het stadscentrum, woedt al langer in Aalst. Zeker omdat de site almaar uitbreidt en voor steeds minder tewerkstelling zorgt. De site beslaat nu het volledige eiland Chipka, en waar de fabriek begin jaren 2000 nog 900 mensen tewerkstelde, is dat nu afgekalfd tot ruim 300 werknemers.

De voorstanders van een verhuizing van de site wijzen op de problemen rond verkeersveiligheid, geurhinder, CO2-uitstoot, en recentelijk de onrust over de impact op de stad bij een mogelijke ramp in de fabriek waar ook bio-ethanol wordt gemaakt. Tegenstanders merken op dat de fabriek er al staat sinds 1873, de stad jaarlijks 1,3 miljoen euro opbrengt en zorgt voor werkgelegenheid. Ze vinden ook dat er nog geen degelijke alternatieve invulling voor de site wordt voorgesteld. 

Geen aparte commissie

Door de recente onrust over de impact op de stad bij een mogelijke ontploffing van de site is de discussie opnieuw in de Aalsterse gemeenteraad beland. Oppositiepartijen Groen en CD&V wilden dat een aparte commissie zich zou buigen over de toekomst van Tereos. Experten zouden het gevaar voor Aalst bij een ramp moeten inschatten en er zou gewerkt moeten worden aan een exitstrategie voor het bedrijf en een alternatieve invulling van de site.  

Maar de meerderheidspartijen in Aalst zien zo'n aparte commissie niet zitten. Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) vindt paniek een slechte raadgever en wijst ook op de juridische context.  Niet de stad maar de provincie is de vergunnende overheid. Tereos heeft van de provincie een vergunning voor onbepaalde duur gekregen voor haar economische activiteit op de site. D'Haese argumenteert ook dat Tereos een bijzonder milieuvriendelijk product produceert (bio-ethanol), voor werkgelegenheid zorgt en de stadskas jaarlijks 1,3 miljoen opbrengt.

Meest gelezen