Glascontainers in Halle die eruit zien als boomstammen moeten sluikstorten tegengaan

In Halle willen ze het sluikstorten rond glascontainers tegengaan door de containers aan te kleden met kleurrijke stickers. Dat zou mensen ertoe aanzetten om geen vuilnis achter te laten bij de glascontainers. 

De ondergrondse glascontainers aan de Zuster Bernardastraat in Halle zien er heel kleurrijk uit. "We hebben de containers met stickers een leuk motiefje gegeven", vertelt Frieda Van Roy van de afvalintercommunale Intradura. "De buizen van de ondergrondse containers zien eruit als boomstammen en rond de container hebben we een grasmat gelegd. Het is een ontwerp dat mensen van alle leeftijden kan bekoren. We hebben niet toevallig gekozen voor een tekening die een boomstam voorstelt. Halle zet heel erg in op vergroening en dit is ook een manier om het groen naar het centrum te brengen."

Op sommige plaatsen is het sluikstorten op die manier met 30 procent gedaald

Frieda Van Roy, Intradura

Met de speciale aankleding van de glascontainers wil de stad sluikstorten tegengaan. "We proberen hiermee het gedrag van de mensen te beïnvloeden", zegt Van Roy. "De stickers zijn zo vrolijk en tonen een propere omgeving waardoor mensen minder geneigd zullen zijn om afval achter te laten naast de containers. Er zijn al studies waaruit blijkt dat het werkt. Op sommige plaatsen is het sluikstorten op die manier met 30 procent gedaald. Wat hier het effect zal zijn, moeten we nog afwachten. We gaan dit op korte en lange termijn evalueren. En als het werkt, kunnen we dit uitbreiden naar andere plekken in de stad."

Meest gelezen