Radio 2

Gouden Draak Margriet terug op Belfort in Ieper mét boodschap in de buik: zo komt de legende toch uit

Sinds deze ochtend staat Draak Margriet terug op het Belfort in Ieper. De draak werd onderzocht, gerestaureerd en in een nieuw gouden kleedje gestopt. Ze kreeg ook een tekst mee in de buik met een boodschap voor de Ieperlingen van de toekomst. Het beeld is het eerste stukje van het Belfort dat volledig gerestaureerd is. 

Deze ochtend werd Draak Margriet terug op het Belfort in Ieper geplaatst. De draak kreeg een opfrisbeurt en een upgrade. In de buik van de draak werd in een buisje een tekst van maximaal 280 tekens, zoals een tweet, gestoken. De tekst van Ivan Vanherpe, gekend kroniekschrijver, werd door het volk als winnende tweet verkozen.

Lees hieronder de boodschap voor de Ieperlingen:

Ieperling daar, op de schubben van mijn lijf voel je de eelt van tijd, klauwen en krassen, verhalen van vechten en pijn. In mijn blik lees je herstel en hoop, veerkracht van generaties, heropbouw, pijn en kracht, trotse tentakels van strijd. Samen koesteren we elke steen van onze stad.

"Het is een exacte replica van de draak die in de 14e eeuw op ons belfort prijkte", vertelt Emmily Talpe, de burgemeester van Ieper:

Videospeler inladen...

"Ik ben al jaren bezig met de kroniek van Ieper en die menselijke ervaring van de geschiedenis zit zo diep in mijn genen dat alles intuïtief en spontaan op papier gekomen is", vertelt Ivan. "De tekst bestaat uit twee componenten. Enerzijds zegt de draak dat je naar zijn vel en zijn schubben moet kijken om zijn fysieke toestand te zien. Alles wat hij heeft beleefd, aftakeling van de oorlog en gevechten. Anderzijds zegt hij dat je in zijn ogen moet kijken, want daar zie je de mentaliteit van de Ieperlingen. In het verleden hebben die altijd alles hersteld en bleven ze hopen op een betere toekomst."

Zo komt de legende dat de draak Margriet een boodschap in zich draagt, dan toch uit.

Meest gelezen