HANS PUT

ELZ Dender geeft kinderverzorgers en leerkrachten uit basisonderwijs voorrang op boosterprik

In Dendermonde, Lebbeke, Berlare, Buggenhout, Zele en Hamme zullen leerkrachten uit het basisonderwijs én kinderverzorgers met voorrang een uitnodiging krijgen voor een derde coronavaccin. "De overheid neemt die groep nog niet mee in de centrale uitnodigingen, maar wij vinden dat een heel kwetsbare groep en hebben daarom extra vaccinatiemomenten ingelast", zegt Reinout Remmery, coördinator van ELZ Dender.

Binnen de eerstelijnszone Dender zullen er extra vaccinatieslots komen voor kinderverzorgers en leerkrachten van het lager onderwijs, zodat zij prioritair hun boostervaccin kunnen krijgen. De ministers van volksgezondheid beslisten vorige week nochtans om dat niet te doen. "Maar wij hebben een manier gezocht om hen toch al te vaccineren, want wij zijn ervan overtuigd dat leerkrachten en kinderverzorgers een heel kwetsbare groep zijn. Zij komen tenslotte dagelijks in contact met kinderen jonger dan 12 die niet-gevaccineerd zijn", verduidelijkt Reinout Remmery van ELZ Dender.

De vaccinatie van de ouderen zal geen vertraging oplopen, dit is een nevencampagne

Reinout Remmery van eerstelijnszone Dender

Het is zeker niet zo dat de leerkrachten en kinderverzorgers boostervaccins zullen "afsnoepen" van andere kwetsbare groepen, benadrukt Remmery. "Het is niet de bedoeling dat die groepen de vaccinatiecampagne van andere bevolkingsgroepen gaat vertragen. Het is als het ware een nevencampagne. We hebben gewoonweg extra momenten ingelast, lege gaatjes ingevuld, zodat we tegelijk verschillende kwetsbare groepen kunnen beschermen."

Tandje bijsteken

"Extra vaccinatiemomenten betekent ook extra werk", beseft Remmery. "Maar al onze medewerkers zijn er van overtuigd dat hoe sneller we nu kunnen vaccineren, hoe sneller we de besmettingen in onze regio kunnen drukken. Als we nu een tandje bijsteken, zal het op termijn meer haalbaar zijn."

Sneller een derde prik krijgen zal alvast een grotere bescherming geven

Leslie Colpaert, directrice van basisschool 't Vlasbloempje in Grembergen

Reactie school

"We zijn heel blij dat onze mensen vroeger de kans krijgen op hun derde prik", zegt directeur Leslie Colpaert van basisschool 't Vlasbloempje. "Ook de eerste coronavaccins konden we via een reservelijst vroeger krijgen. Er zullen natuurlijk leerkrachten en kinderverzorgers zijn die nu nog niet in aanmerking komen voor een boosterprik, omdat er dan te weinig tijd zou zitten tussen de tweede en derde prik. Maar het zal zeker een groter gevoel van bescherming geven."

"Uiteraard moeten we de andere coronamaatregelen blijven volgen. En voor de rest is het elke dag bekijken welke klassen afstandsonderwijs nodig hebben, welke leerlingen in quarantaine zitten en hoe we die kunnen helpen. Maar alle leerkrachten doen heel hard hun best om de kinderen te geven waar ze recht op hebben", besluit Colpaert.

Meest gelezen