De plek waar de windturbine zou komen

Kritiek tegen bouw van windturbine van 200 meter hoog in Halle

In Halle wil chocoladefabrikant Barry Callebaut samen met energieleverancier Luminus een windturbine bouwen van 200 meter hoog. Het zou een van de grootste worden in de omgeving en daar komt kritiek op. 

In Halle zijn er plannen om één van de grootste windturbines in de omgeving te bouwen. Chocoladefabrikant Barry Callebaut wil er een bouwen van 200 meter hoog. "We moeten die windturbine zo hoog bouwen om de energie-opwekking optimaal te laten verlopen, dat is ook wat de overheid ons oplegt", zegt woordvoerder Korneel Warlop van Barry Callebaut. "Er ligt op dit moment een vergunning op tafel voor de bouw van die windturbine en er is bezwaar tegen mogelijk. Wij zijn bereid om te luisteren naar alle opmerkingen in dat verband."

Ondertussen komt er kritiek vanuit politieke hoek op de bouw van de windturbine. "We zijn niet tegen windenergie, maar dit is echt wel ongezien hoog", zegt gemeenteraadslid van N-VA Benjamin Swalens. "Dit is ongeveer drie keer zo hoog als onze basiliek van Halle." De partij vraagt ook aan het schepencollege om een duidelijk standpunt in te nemen in dit dossier, maar zij wachten het openbaar onderzoek af. “Pas na het openbaar onderzoek zullen we als schepencollege een advies formuleren”, zegt schepen van Ruimte en Wonen Marijke Ceunen (Groen). 

Naast energie voor de choladefabriek zelf zal de windturbine ook op piekmomenten gezinnen in de directe omgeving voorzien van groene stroom. Als de nodige vergunningen binnen zijn, zou de bouw kunnen starten in 2023.

Meest gelezen